Annonce
Tønder

Udgiver 100-års jubilæumsbog: Fra hønsehus til stordrift med 105.000 slagtesvin

Sønderjyske Familielandbrug med formand Antoni Stenger i spidsen præsenterer jubilæumsskrift i forbindelse med foreningens 100-års jubilæum. det er foreningens kommunikationsmedarbejder, Pia Erritsø Christiansen, der har udarbejdet bogen. Foto: Martin Franciere
Sønderjysk Familielandbrug fejrer sin 100-års fødselsdag med udgivelsen af jubilæumsskrift. I bogen ser foreningen tilbage til starten efter Genforeningen og forsøger at kigge ind i fremtiden. Bogen er gratis og udleveres i Løgumkloster.
Annonce

Løgumkloster/Sønderjylland: Ved et corona-sikkert pressemøde i Landbrugsrådgivning Syds domicil i Løgumkloster præsenterede Sønderjysk Familielandbrug med formand Antoni Stenger i spidsen torsdag et jubilæumsskrift med titlen "Sønderjysk Familielandbrug 1920-2020".

I bogen ses tilbage på foreningens 100-årige historie og starten, hvor de danske småbønder efter Genforeningen fik lov til at overtage seks hektar jord med plads til seks køer, lidt grise og høns.

Det er Sønderjysk Familielandbrugs kommunikations- og marketingsmedarbejder, Pia Erritsø Christiansen, der har udarbejdet bogen og besøgt foreningens småbrug og storbønder for at beskrive livet, som det har udfoldet sig i de små landbrugsfamilier i Sønderjylland gennem 100 år.

Annonce

Boede i hønsehuset

Det har gjort et stort indtryk på Pia Erritsø Christiansen, at hun i disse coronatider er blevet taget imod med åbne arme og med stor imødekommenhed hos både storbonden og det lille familielandbrug.

- Det har været en stor opgave - men også spændende, siger Pia Erritsø Christiansen, som har besøgt stort set alle afkroge af landsdelen siden marts, hvor hun begyndte arbejdet med jubilæumsbogen.

Sønderjyske Familielandbrug havde inviteret til stor fest i Agerskov på dagen for 100-års jubilæet. Festen er imidlertid skubbet til den 13. november næste år. Udsættelsen har dog ikke ødelagt Antoni Stengers gode humør. Foto: Martin Franciere


Det skulle ikke kun være en sort/hvid jubilæumsbog, der skulle også være materiale fra nutiden.

Pia Erritsø Christiansen, forfatter til 100-års jubilæumsskrift for Sønderjyske Familielandbrug


En af de ting, der har gjort et stort indtryk på hende, er, hvordan de små landmandsfamilier i de første spæde år altid lod hønsehuset opføre først.

- Så boede de i hønsehuset, mens resten af husmandshjemmet blev bygget, fortæller Pia Erritsø Christiansen, som har forsøgt at få både datid og nutid med i jubilæumsbogen.

Annonce

Druknede i materiale

For at få adgang til historisk materiale indrykkede Sønderjysk Familielandbrug en annonce i den trykte presse. Det viste sig, at der var rigtig mange, der ville dele deres historie med foreningens øvrige medlemmer. Faktisk var interessen så stor, at man med hård hånd har måttet skære væk. Blandt andet var billedmaterialet fra gamle dage overvældende.

- Det skulle ikke kun være en sort/hvid jubilæumsbog, der skulle også være materiale fra nutiden, påpeger Pia Erritsø Christiansen.

Antoni Stenger er glad for skriftet, der viser et bredt udsnit af foreningens medlemmer - lige fra bonden med én ko til storbonden, der årligt producerer 105.000 slagtesvin.

Sønderjyske Familielandbrug har plads til alle og favner bredt, siger formand Antoni Stenger. Foto: Martin Franciere

- Det er vigtigt at vise, at vi er en alsidig forening, der favner bredt, siger han og hæfter sig ved, at foreningen fokuserer på mangfoldighed og liv på landet.

- Sønderjyske Familielandbrug er ikke længere kun de små husmænd - der skal være plads til alle, siger Antoni Stenger, der selv driver et økologisk landbrug i Sønder Hygum mellem Ribe og Rødding.

Annonce

Festen skubbet til 2021

Det var egentlig meningen, at jubilæumsbogen skulle have været præsenteret i forbindelse med afholdelsen af Sønderjysk Familielandbrugs 100-års fødselsdag, der skulle have fundet sted på dagen, den 14. november, i Agerskov. Festen blev naturligvis corona-aflyst, men der er bestilt mad og hornorkester til festen, der nu i stedet finder sted den 13. november 2021.

I Agerskov vil det være muligt at få udleveret bogen. Men hvis man ikke kan vente så længe, må alle foreningens 500 medlemmer samt interesserede lægge vejen forbi kontoret på Rådhusstræde i Løgumkloster og få udleveret et gratis eksemplar, oplyser Antoni Stenger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Ejvind er ny holdkaptajn for indsamling af  julehjælp til fattige børnefamilier:  248 har allerede søgt om mad og gaver

Annonce