Annonce
Indland

Udkast strammer vejledning for rituel omskæring

Udkastet til den nye vejledning om rituel religiøs omskæring af drenge mødes med såvel kritik som tilfredshed.

Der er tale om stramninger i udkastet til den nye og meget omtalte vejledning om omskæring fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Det skriver Kristeligt Dagblad lørdag.

Blandt andet lægges der mere ansvar over på lægen for indgrebet end i vejledningen fra 2014, selv om omskæringen stadig må foretages af en ikke-lægelig person.

Ligeledes anbefales det, at lægen overvejer fuld narkose til børn over et år. Det slås også fast, at sukkervand og panodil ikke er bedøvelse nok til små børn:

- Det vil være manglende omhu fra lægens side, hvis der udelukkende benyttes sukkervand og paracetamol til bedøvelse ved indgrebet. Disse midler kan kun benyttes som supplement til smertedækning, som der står i udkastet til vejledning om ikketerapeutisk omskæring af drenge, som nu skal i høring.

I løbet af processen med at opdatere vejledningen fra 2014 er flere store sundhedsfaglige organisationer, narkoselægerne, jordemødrene, sundhedsplejerskerne og børnelægerne, sprunget fra arbejdet.

Blandt andet børneanæstesi- og intensivudvalget DASAIM med argumentet, at smertefrihed ikke kan garanteres, og at man ikke kan stå inde for, at der påføres raske børn smerte.

Det holder formand for foreningen, overlæge på Rigshospitalet Mona Tarpgaard, fast i.

- Jeg vil meget gerne vide, hvem det er, der er kommet med anbefalingerne i udkastet, for vi har ikke, siger hun til Kristeligt Dagblad.

- Styrelsen for Patientsikkerhed lægger klart mere ansvar over på den ansvarlige læge, men kommer alligevel med anbefalinger om bedøvelse. Dermed går de stadig imod vores rådgivning, siger Mona Tarpgaard, der mener, at det nye notat forsøger at tilfredsstille alle.

Formand for Det Jødiske Samfund Henri Goldstein har tillid til det nye udkast.

- Vejledningen indeholder nogle stramninger, der vil gøre reglerne for omskæring i Danmark til nogle af de strammeste i vores del af verden. Vi har dog fuld tillid til Styrelsen for Patientsikkerhed, og på trods af ændringerne er det fortsat muligt at foretage religiøse omskæringer i Danmark, siger han.

Ifølge hospitalsimam Naveed Baig bliver langt de fleste muslimske drengebørn omskåret, inden de er fyldt et år, og de fleste af dem endda inden de er et halvt år gamle.

- Så det vil fortsat ske med lokalbedøvelse. Anbefalingen om, at det skal ske med fuld smertedækning for børn over et år, vil derfor ikke i særlig høj grad få betydning for landets muslimer, siger han.

Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter over for Kristeligt Dagblad, at udkastet er sendt i offentlig høring hos blandt andet ministerier, faglige og private organisationer.

Det forventes, at den endelige vejledning foreligger i slutningen af oktober i år.

/ritzau/

Se artiklen hos Kristeligt Dagblad
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Kolding For abonnenter

Maskinvirksomhed fik stjålet minigravere til 900.000 kroner: Klippede hegn i stykker og brugte træpaller som rampe

Sønderborg

Påkørt af elcykel: 55-årig svært tilskadekommen kvinde fløjet til Odense

Esbjerg

Dummere end politiet tillader: Eftersøgt mand gjorde sig uheldigt bemærket

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Kolding For abonnenter

Hunden Vaks vækkede ejer, da værksted med traktorer og udstyr gik op i flammer: - Han får nok et ekstra kødben til jul

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Navne

Så er det nye byråd på plads: Se, hvem der fik hvilke poster

Erhverv For abonnenter

Ny webshop satser på nyt og brugt: Per reparerer også cykler

Sønderborg For abonnenter

Socialudvalg siger nej til nødplan i hjemmeplejen

Annonce