Annonce
Danmark

Udlejere slår hårdt tilbage mod butikskæder, der nægter at betale husleje

Jysk er en af de butikskæder, der har henvendt sig til udlejere for at få nedsat huslejen på grund af coronakrisen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Butikskæder som Bestseller og Lagkagehuset spiller højt spil, hvis de uden videre stopper med at betale husleje. Også Synoptik og Jysk gør brug af omstridt paragraf, der afvises af udlejere.

Huslejestrid: Onsdag afslørede avisen Danmark, at butikskæder som Bestseller og Lagkagehuset stopper med at betale husleje til de udlejere, der huser deres butikker. I dag ligger det fast, at der er flere kæder, der har henvendt sig til udlejere med krav om nedsættelse af huslejen på grund af coronakrisen.

Også kæder som Synoptik og Jysk har sendt meddelelser til udlejere med krav om nedsættelse af lejen. Det oplyser Keld Frederiksen, formand for Danske Udlejere, der repræsenterer over 5000 medlemmer fordelt på 30 lokalforeninger:

- Om de krav er sendt ud til alle udlejere for Jysk eller Synoptik, ved jeg ikke. Spørgsmålet er også, om de har tænkt sig at gøre alvor af deres krav, men det er selvfølgelig en måde at henvende sig på, siger han.

I de meddelelser, Danske Udlejere har set fra Synoptik og Jysk, stilles der krav om lejenedsættelse blandt andet med henvisning til paragraf 23, stk. 2 i erhvervslejeloven. Samme paragraf nævnes af Lagkagehuset.

Det er selvfølgelig træls, hvis den måde, vi har formuleret os på, har haft den modsatte effekt. Det har ikke været hensigten. Det er samtidig vigtigt for os at understrege situationens alvor.

Rune Jungberg Pedersen, kommunikationsdirektør i Jysk.

Paragraf kan ikke bruges

Danske Udlejere mener dog ikke, at den paragraf kan bruges til at undgå at betale.

- Efter min opfattelse kan erhvervslejelovens paragraf 23, stk. 2 ikke anvendes som begrundelse for, at en lejer ikke skal overholde de forpligtelser, der står i lejekontrakten om, at der skal betales husleje for at anvende udlejers lokaler, siger formanden, der ikke mener, at hans medlemmer skal lade lejerne slippe så let:

- Som udgangspunkt mener vi, udlejerne skal sige nej til krav om nedsættelse af huslejen. Det er ikke og bør ikke være udlejers risiko, at staten udsteder påbud og anbefalinger af denne karakter. Man skal selvfølgelig behandle sine lejere ordentligt i denne situatio, og vi skal løfte i flok. Derfor skal man forsøge at gå ind i en konstruktiv dialog og finde en løsning, der tager hensyn til lejers konkrete økonomiske situation og tilgodeser begge parter, siger Keld Frederiksen.

Jysk har først henvendt sig telefonisk og herefter sendt breve til de udlejere, kæden lejer butikslokaler af, med ønske om at indlede en dialog.

- Det er selvfølgelig træls, hvis den måde, vi har formuleret os på, har haft den modsatte effekt. Det er ikke hensigten. Det er samtidig vigtigt for os at understrege situationens alvor, siger kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen fra Jysk.

Annonce

Kravene afvises

Onsdag kom avisen Danmark i besiddelse af et brev fra Lagkagehuset, som uden forudgående forhandling vil indstille huslejeindbetalingen i tre måneder med hjemmel i erhvervslejeloven. Det afviser udlejere dog pure i de svarbreve, avisen Danmark også er i besiddelse af.

Udlejerne mener ikke, de har ansvar for den situation, coronatruslen har givet anledning til. I svarbrevene afvises kæderne typisk med formuleringer som:

“Det fremsatte krav om lejefrihed afvises. Det er noteret, at (virksomhedens navn) ikke agter at betale leje for den nævnte periode, men jeg skal gøre opmærksom på, at dette vil være en væsentlig misligholdelse af lejekontrakten, og min klients retsstilling i den anledning forbeholdes”.

Formuleringen “en væsentlig misligholdelse af lejekontrakten” kan være første skridt til, at udlejer kan smide butikskæden ud af lejemålet og samtidigt stille krav om en erstatning for den manglende husleje.

Så udlejere og butikskæder har det tunge juridiske skyts fremme mod hinanden, når man skærer ind til benet i korrespondancen mellem dem.

Annonce

Brug for en hånd

Samtidig rummer brevvekslingen dog en åbning fra begge sider for at finde en løsning i en ekstraordinært svær tid på grund af den truende coronasmitte.

De udlejere, avisen Danmark har talt med, er indstillet på at give henstand eller lejenedsættelse i en periode, hvis parterne kan blive enige om det. En af dem er Pierre Ejendomme i Kolding, der allerede har lavet aftaler med flere af sine lejere.

- Vi har været ude og tilbyde vores lejere nulleje i en periode eller nedsat leje, hvis de har brug for det. Når nogle af vores lejere går fra 100 til nul i omsætning på få dage, så kan jeg da godt regne ud, at der er brug for en hånd, siger ejer og direktør Pierre Legarth.

Avisen Danmark har kontaktet Synoptik, Bestseller og Lagkagehuset for at få en kommentar, men de er ikke vendt tilbage.

_

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Voldsom brand: Bygning står i flammer

Sønderborg For abonnenter

Sidste kapitel i Ejgils liv kunne ikke være skrevet bedre: Kørte næsten sig selv i graven

Tønder

Han fik den helt rigtige ide: Kaspers nye donuts bliver revet væk i sommerlandet

Nordtyskland

Danske gæster kan være blevet smittet med coronavirus, hvis de har besøgt bestemt bar i Flensborg

Erhverv For abonnenter

Morten bruger alle vågne timer på cannabis-stiklinger: Han skal finde dén sort, som kan blive til medicin

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Uddannelse: Færre vil passe og undervise børn

Sønderjyske Fodbold

Sådan blev løsningen på Haji Wright-problemet: SønderjyskE forlænger kontrakten og lader angriberen spille i Tyrkiet

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Esbjerg For abonnenter

Boliger på Støberigrunden: Forventer afklaring i løbet af efteråret

Sydjylland For abonnenter

Markant flere fravælger UC Syd, når de skal uddannes til lærere, sygeplejersker og socialrådgivere: - Det er rigtig skidt

Livsstil

Seks singler, to hjul og en passion: Motorcykler binder dem sammen

Annonce