Annonce
Danmark

Udligningsregning til hovedstaden bliver 207 millioner større

Kommuner i hovedstadsområdet risikerer at sende en større check til andre kommuner end tidligere meldt ud.

Beløbet, som regeringen vil have kommunerne i hovedstadsområdet til at sende til kommunerne i resten af landet, er 207 millioner kroner højere, end regeringen oplyste for mere end 14 dage siden, da den præsenterede sit forslag om en ny økonomisk udligning mellem kommunerne

Annonce

Det skriver Politiken lørdag.

Da regeringen præsenterede sit udspil fremgik det, at reformen ville betyde, at kommunerne i hovedstadsområdet skulle betale 1,419 milliarder kroner mere til kommunerne i resten af landet, end de gør i år.

Regeringen tog med egne ord "udgangspunkt i 2020-tilskudsudmeldingen".

Men torsdag måtte Astrid Krag i en mail til Folketingets partier erkende, at det ikke var korrekt.

De nye tal, som hun nu har fremsendt, viser, at kommunerne i hovedstadsområdet med reformen samlet får en ekstraregning på 1,626 milliarder kroner - ikke 1,419 milliarder.

For eksempel viser det sig, at Frederiksberg Kommune skal betale 89 millioner kroner mere end oprindelig oplyst af regeringen.

Frederiksberg Kommune skal nemlig ikke kun betale 54 millioner ekstra til andre kommuner, men 143 millioner, fremgår det af regeringens nye tal.

Næststørste ekstraregning på næsten 52 millioner kroner tilfalder Gentofte Kommune, der i stedet for at skulle betale 291 millioner mere, skal betale 343 millioner kroner mere.

- Regeringen får det til at se ud, som om vi mister 291 millioner kroner, men det er 343 millioner, som vi mister i vores pengekasse.

- Det er den måde, regeringen har manipuleret og skjult tallene på, og det leverer den nu selv konkret dokumentation for, siger Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), til Politiken.

I Jylland vil regeringens nye tal også komme som en overraskelse for nogle kommuner.

Eksempelvis i Varde Kommune, hvor borgmester Erik Buhl (V) i første omgang fik at vide, at hans kommune blot skulle aflevere en enkelt million.

De nye tal viser, at Varde med reformen vil miste 38 millioner i forhold til 2020.

Det kan kommunen ikke klare uden skattestigninger og besparelser, siger borgmesteren til Politiken.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Danmark

Liveblog: Tyskland har nu 1000 corona-dødsfald

Annonce