Annonce
Esbjerg

Udsatte-formand med kritik af kommunen efter voldsom sag om Hus Forbi-sælger: - De burde gøre mere for hjemløse

En mulig løsning kunne være at oprette såkaldte hellesteder, påpeger både udsatteformanden og sekretariatschefen i Hus Forbi. Arkivfoto: Janê Gad Akrawi
Efter den seneste uges debat om Hus Forbi-sælgere i Esbjerg er hjemløses vilkår igen kommet på dagsordenen. En måde at løse problemet kunne være at oprette såkaldte hellesteder, siger formanden for Udsatterådet, som samtidig kritiserer kommunen for ikke at gøre nok. Her er udvalgsformanden dog uenig, selvom han også synes, det er stærkt kritisabelt, at nogle overfuser sælgerne.

Esbjerg: I sidste uge kørte Facebook-debatten om, hvordan vi behandler byens Hus Forbi-sælgere ivrigt, efter en kvinde ved navn Charlotte Schønbech skrev et harmdirrende opslag, hvor hun fortalte om flere negative oplevelser hendes ven, der sælger avisen, havde haft. Han var blandt andet blevet kaldt skældsord og havde fået beskeden 'skrid hjem, du er fucking grim' stukket i hånden.

Og den opførsel er ganske enkelt ikke okay, mener Henrik Vallø fra Borgerlisten, der er formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget.

- Jeg er rystet over, at nogen kan behandle deres medmennesker på den måde. Jeg fatter det simpelthen ikke. I min optik skal der være plads til alle, men det her tyder jo på, at det ikke er sådan i virkeligheden. Og det er kedeligt at opdage. Men jeg både tror og håber, at det er et fåtal, der opfører sig på den her måde, siger han.

Annonce

Hus Forbi: Kommune kan gøre mere

For Henrik Vallø at se er der ikke ret meget, man reelt kan gøre ved det fra kommunens side.

- Jeg håber da virkelig, det er noget, der går i sig selv igen. Jeg kan ikke se, hvordan vi skulle kunne gribe ind udover at appellere til disse mennesker om at behandle og tale ordentligt til deres medmennesker, og jeg tror egentlig også, det er bedst at tie det ihjel, siger han.

Rasmus Wexøe Kristensen, som er sekretariatsleder i Hus Forbi er enig i, at dialog er vejen til mere forståelse, men han tror også, der er ting, kommunen og samfundet generelt kan gøre for at forbedre vilkårene for sælgerne.

- Jeg tror, at hvis vi for alvor vil gøre noget ved det, bliver vi nødt til at forholde os til de sociale problemstillinger, som gør, at vi har hjemløse og andre udsatte. Det kunne for eksempel være at oprette et sted, de ved, de kan gå hen og koble af. Vi andre kan bare gå hjem og brokke os lidt til kæresten, men hvis man er hjemløs og mødes med sine venner, bliver det jo tit gjort ude i offentligheden, og på den måde kommer folk hele tiden til at forholde sig til én. Jeg kan godt forstå, hvis det er hårdt og måske også er med til at skabe nogle af de konflikter, vi ser rundt omkring i landet.

Annonce

Hellesteder kan være en løsning

Og her er formand for Esbjerg Kommunes Udsatteråd Anja From enig.

- Behovet er der. Vi kan jo bare se på det skur, vi allerede har, som er meget velbesøgt. I Odense har de også allerede hellesteder, og deres brugere er virkelig glade for dem. De fortalte, at før blev de nærmest nødt til at stå inde i en busk, for at den gængse borger ikke skulle føle sig chikaneret, men nu har de et sted for sig selv. Det er jo bare en form for skur lavet i noget stærkt materiale, men der er en officiel forståelse af, at her har udsatte ret til at være i fred, siger hun og fortsætter:

- Man kan så også sige, at det på en måde er at gemme nogle personer væk. Det ville helt klart være bedst, hvis alle samledes et sted i fællesskabsånd, men der er jo åbenbart nogle mennesker, som ikke kan finde ud af at behandle andre ordentligt. Så et hellested ville være rigtig godt for mange, for det er vigtigt at have sted, hvor man kan være sig selv og være fri.


Et hellested ville være rigtig godt for mange, for det er vigtigt at have sted, hvor man kan være sig selv og være fri.

Anja From, formand for Esbjerg Kommunes Udsatteråd


Annonce

Fokus fra kommunen

Henrik Vallø mener dog, at Esbjerg Kommune allerede tager hånd om problematikken.

- Vi gør i forvejen meget for at hjælpe hjemløse i kommunen, blandt andet med housing first-projektet, hvor vi hjælper mennesker ud i boliger med massiv støtte. Vi kan se, at det virker, og jeg synes, vi gør rigtig meget på den front. Men jeg ved ikke, hvad vi skulle kunne gøre mod dem, der ikke opfører sig ordentligt, siger han.

Men Anja From synes helt bestemt, kommunen kunne gøre mere for at hjælpe byens hjemløse.

- Det kan godt være, der er fokus på behovet, men der mangler en anderkendelse over for det i de praktiske tiltag. Tag for eksempel de skæve boliger. Der sagde man jo, at behovet kun var seks, men er det i virkeligheden det, når der er lang ventetid, spørger hun.

- Det er velfærdsstatens opgave at tage sig af dem, der ikke kan selv, og forventeligt også behandle os pænt.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Fulde, frysende festgæster frustreres over forsinkede taxaer: Klagebunken vokser i jagten på mindst 100 nye chauffører

Navne For abonnenter

Han så farlig ud, var stærk som en okse og blid som et lam: Nu er stærkmanden George Olesen død

Varde

Peter vil ikke plastre vandkanten til med sommerhuse: - Vil de rige ikke gå for at komme til vandet, må de blive hjemme

Sydjylland

Region Syddanmark ignorerede indvending fra forskningsleder i Grindsted-sag

Haderslev

Politiker vil rive sit bevaringsværdige hus ned: Politisk modstander sender sag i byråd

Sønderjylland For abonnenter

Arkitektpar bag svævende shelter vil bygge med natur

Kultur

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Slået i 95. minut: Forløsning blev til forbandelse for SønderjyskE

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Husker du Skjerns Magasin i Matador: Nordborg får en snert af Korsbæk

Varde For abonnenter

Naboer til monstermøller: Vi føler os lidt klemte og kan ikke plante os væk fra 180 meter møller

REGIONALVALG

Der er under et måned til valget - nu får du det store overblik: De kan få magten over sundhedsvæsnets milliarder

Annonce