Annonce
Tønder

Udsigt til nyt, stort Wegner-museum i Tønder

Et ægte Tønder-verdensnavn: Hans J. Wegner (1914-2007). Nu vil en ny forening etablere et museum i Tønder udelukkende til ære for 'Stolens mester'. Arkivfoto: Ulf Nilsen/Scanpix
Ny forening vil etablere et spritnyt museum for Tønders verdensberømte bysbarn, møbelarkitekten Hans Wegner. Foreningen har holdt stiftende generalforsamling og har fået grønt lys fra Hans Wegners to døtre.

TØNDER: Ambitionerne fejler ikke noget: 'Foreningen til etablering af et museum for Hans J. Wegners Møbelkunst' vil inden for en overskuelig årrække have etableret et helt nyt museum i Tønder, udelukkende til ære for byens verdenskendte møbelarkitekt.

- Den gave som familien Wegner i sin tid skænkede Tønder (stolene i det eksisterende Kunstmuseum Tønder, red.) er jo enestående - den er vi jo allesammen vilde med at se og komme op i Vandtårnet og sidde i stolene. Men der er jo mere end 500 stole, som han har designet og der er så meget rigdom i Hans J. Wegners møbeldesign, at det fortjener mere, siger Sonja Miltersen, der er formand for den nystiftede forening.

Projektet er endnu så nyt, at der endnu ikke er konkrete planer om for eksempel placering eller størrelse på museet eller for den sags skyld andre detaljer.

Foreløbig er det bestyrelsens plan, at ansætte en projektleder, som i en undersøgelsesperiode på op til tre år, skal danne grundlag for et egentligt museum.

- På generalforsamlingen har vi vedtaget et budget på 3,9 millioner kroner over tre år. Og det er fordi vi så håber at ansætte en projektleder indenfor tre måneder eller et halvt år. Der vil være nogle udgifter til at beskrive sådan et projekt. Og der skal vi ud at søge personer og fonde til finansieringen i en pionér-fase. Og så håber jeg, at jeg inden der er gået tre måneder, kan fortælle noget mere, fortæller Sonja Miltersen.

Sonja Miltersen er formand for den ny forening, der gerne ser et nyt, stort museum for Hans J. Wegner i Tønder. Hun sidder - naturligvis - i en Wegnerstol, den såkaldte Y-stol, foran arkitektens fødehjem i Smedegade i Tønder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Wegners døtre: En ære

Den stiftende generalforsamlig blev afholdt i sidste uge på PP Møbelfabrik i Allerød nord for København. Her fremstilles en lang række af Wegners mest kendte og mest solgte stole. Hans J. Wegners døtre deltog som "observatører" ved mødet og de var glade for det, de hørte.

- Jeg synes det er en stor glæde for os og en ære for os, at man vil lave et museum for vores far og at det er Tønder, der tager initiativet til det, for det er selvfølgelig i Tønder, det skal ligge - det er der, det hører hjemme, siger Eva Wegner, der er den ene af Hans J. Wegners to døtre, som - når og hvis museet bliver en realitet - vil donere en række genstande til museet.

- Det vil være noget med, at vi vil komme med nogle ting, når vi er væk, og da er det logisk, at det kan komme på sådan et museum. Men vi kan ikke på nuværende tidspunkt aflevere for eksempel tegninger og den slags, fordi tegnestuen (Hans J. Wegners Tegnestue, red.) jo eksisterer stadigvæk, fortæller Eva Wegner.

Annonce

Alle kan deltage

Også fra politisk hold er der begejstring at spore i forhold til det ambitiøse projekt.

- Jamen, det lyder rigtig, rigtig godt. Wegner er jo absolut en af Tønders mest kendte personligheder, så vi tager imod de her planer med stor glæde, siger Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V).

Han understreger dog samtidig, at museumsplanerne er så nye, at Tønder kommune kun har modtaget en orientering om planerne, men ikke en egentlig henvendelse fra gruppen bag, og derfor heller ikke har en holdning til et eventuelt kommunalt engagement.

- Det kan jeg endnu ikke sige noget om. Men jeg har læst om det og jeg glæder mig til at følge deres arbejde fremover. Jeg ser det som et udtryk for, at man i Tønder går sammen om at løse en opgave. Og det er dette her et godt eksempel på, siger Henrik Frandsen.

Og bestyrelsesformand Sonja Miltersen understreger da også, at bestyrelsen bag det måske kommende museum, gerne ser en folkelig forankring.

- Alle er velkomne, siger hun, med henvisning til foreningens vedtægter, der siger, at alle der ønsker at medvirke til opfyldelse af foreningens formål, kan optages.

- Og det koster 0 kroner at være medlem, fortæller Sonja Miltersen.

Annonce
Tønder For abonnenter

Maria voksede op på en slotsruin

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Corona løsner grebet om særligt plagede kommuner - men kun to syd- og sønderjyske kommuner når under kritisk grænse

Sydjylland For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Esbjerg

Mand gik på rov efter voksenslik: Stjal for flere tusind kroners eksklusiv champagne og sjælden gin

Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det forsætter, selv om han er gået på pension

Esbjerg For abonnenter

Charli havnede på skadestuen som 17-årig: - Jeg blev slået ned, fordi jeg er transperson

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder

Havne-happening:  Højt humør på og under Skibbroen

Sønderborg

Efter redningsaktion: Det er der sket med kattekillingen fra Flemmings bil

Kultur

Ghita Nørby efter omtalt interview: Jeg bliver ked af det

EfB

EfB-undersøgelse på usikker grund

Aabenraa For abonnenter

Efter nedrivning af forfaldent hotel: Området er blevet meget mere værd

Esbjerg

Julie fra Hjerting skal til VM som eneste dansker: Pengene strømmede ind på få dage

Annonce