Annonce
Esbjerg

Udskældt lån sender musikhus-regnskab i rødt med seks millioner kroner

Musikhusets direktør, Torben Seldrup, bruger ikke tid på at ærgre sig over de mange penge, Musikhuset kunne have sparet med et fastforrentet lån i stedet for en renteswap, da teatersalen skulle bygges, for renteswappen var eneste mulighed, siger han. Arkivfoto: Christer Holte
"Musikhuset Esbjerg, fond" kører med en negativ egenkapital på godt seks millioner kroner, og det skyldes et lån med en renteswap, der blev indgået for 10 år siden med Den Jyske Sparekasse. Musikhuset havde dog ingen andre låne-muligheder, da teatersalen skulle bygges, fortæller musikhus-direktør.
Annonce

Esbjerg:  "Musikhuset Esbjerg, fond" , der driver Musikhuset, er i rødt med en negativ egenkapital på minus 6,1 millioner kroner.

Det viser årsrapporten for 2019, som Kultur & Fritidsudvalget netop har fået forelagt.

Årsagen er et renteswap-lån, som i sin tid blev optaget for at kunne bygge teatersalen, der blev indviet i 2010. Lånet lød på knap 40 millioner kroner, og renten blev fastlåst til 5,657 procent i hele lånets løbetid på 30 år.  Det er en bét i disse år, hvor der kan lånes penge til en endog meget billig rente - i dag ligger den variable rente på omkring én procent.


Det lykkedes os jo at få bygget teatersalen, hvad der ellers ikke havde kunnet lade sig gøre. Det tror jeg, de fleste er glade for i dag.

Direktør for Musikhuset Esbjerg, Torben Seldrup


Renteswaps - som er en af de konstruktioner, der af den legendariske, amerikanske investor  Warren Buffett er blevet betegnet som et finansielt masse-ødelæggelsesvåben - har rystet blandt andre andelsboligforeninger landet over og har også været en alvorlig sten i skoen hos virksomheder, fordi en eventuel negativ værdi af renteswappen skal indregnes i regnskabets balance.

I tilfældet "Musikhuset Esbjerg, fond" betyder det konkret, at renteswappen, der har en negativ nutidsværdi på 17,7 millioner kroner, skal indregnes, og det sender egenkapitalen i minus med de nævnte 6,1 millioner kroner.

Musikhusets renteswap

  • Aftalen om Musikhusets renteswap-lån blev indgået i forbindelse med etablering af teatersalen, hvor Musikhuset optog et 30-årigt lån på 39,5 millioner kroner.
  • En renteswap er en aftale mellem to parter om udveksling af rentebetalinger i henholdsvis fast og variabel rente. En fast rente kan således swappes til variabel rente eller fra variabel til fast rente.
  • Renteswap anvendes til at styre et lån, så man kan rentesikre de fremtidige ydelser på lånet. Musikhuset har optaget et rentetilpasningslån med variabel rente. For at sikre sig imod at renten stiger, er der indgået aftale om renteswap med en fast rente i hele lånets løbetid.
  • Imidlertid er markedsværdien på renteswappen negativ, da den faste rente er faldet, siden renteswappen blev indgået. Helt konkret betyder det, at Musikhuset har opnået budgetsikkerhed ved at betale en fast rente på 5,657 procent i hele lånets løbetid, selv om den variable rente i dag er på cirka en procent.
  • Den negative værdi vedrørende denne aftale for Musikhuset prissættes ultimo 2019 til 17,7 millioner. kr.
  • Falder renterne yderligere, vil den negative værdi af aftalen blive større og omvendt vil stigende renter medføre, at den negative værdi bliver mindre.
  • Beholder Musikhuset Esbjerg renteswappen til udløb, vil værdien, i takt med at ydelserne bliver betalt, gå mod nul, og egenkapitalen vil alt andet lige blive positiv.
  • Ifølge et notat fra Esbjerg Kommune består den største risiko umiddelbart i, at banken, som følge af den negative egenkapital, herunder den negative værdi i renteswappen, ikke vil stille finansiering til rådighed, hvis Musikhuset Esbjerg kommer ud i store økonomiske problemer.

Havde Musikhuset Esbjerg haft et almindeligt lån til nutidens markedsrente på én procent, kunne Musikhuset eksempelvis i 2019 have haft godt 1,6 millioner kroner ekstra at gøre godt med, men Musikhuset Esbjergs direktør, Torben Seldrup, spilder ikke tid på at ærgre sig over fortidens beslutninger. Han understreger samtidig, at det havde været umuligt at skaffe finansiering til byggeriet af teatersalen for 10 år siden, hvis der ikke var optaget et lån med renteswap.

Annonce

Betingelse for lån

- Dengang havde vi en anden bankforbindelse, der ikke ønskede at låne os pengene. Vi var rundt ved flere banker, der alle sagde nej, fordi de var nervøse ved at låne så mange penge til en kulturinstitution på trods af, at vi havde en forhåndsaftale med Esbjerg Kommune om leje af teatersalen 145 dage om året. Den eneste, der ville låne os penge, var Den Jyske Sparekasse, men her forlangte man altså, at det i givet fald skulle være et lån med renteswap, forklarer Torben Seldrup.

Musikhus-direktøren understreger, at visdommen bag at indgå låneaftalen var at sikre sig mod en stigende rente og fastlåse de de årlige ydelser på lånet, så man vidste, hvad man havde at gøre med.

- Og det lykkedes os jo at få bygget teatersalen, hvad der ellers ikke havde kunnet lade sig gøre. Det tror jeg, de fleste er glade for i dag. Det, vi i dag betaler i forhold til, hvad vi kunne have sluppet med, løber da op, men det kan vi ikke gøre noget ved. Det store minus i regnskabet er dog kun på papiret, så at sige. Om 20 år er vores egenkapital tilbage i sort, og indtil corona-krisen indtraf, har vi da lavet overskud hvert år, siger Torben Seldrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Aktivister lænkede sig fast til maskiner ved Baltic Pipe-byggeplads: Politiet sigter dem for ulovlig indtrængen

Annonce