Annonce
Udland

Udskældt regeringschef øjner fredelig løsning på uro i Hongkong

Lillian Suwanrumpha/Ritzau Scanpix
Søndagens protester i Hongkong var de roligste, siden uroen brød ud i den kinesiske enklave for 11 uger siden.

Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, håber på en deeskalering af konflikten i storbyen efter en weekend uden voldelige sammenstød.

Det siger hun ved et pressemøde natten til tirsdag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Søndagens protester i Hongkong var de roligste, siden uroen i den kinesiske enklave begyndte for 11 uger siden.

Ifølge regeringschefen er det et tegn på en vej frem mod en fredelig afslutning på demonstrationerne. Hun tilføjer, at hun vil påbegynde en dialog med ledende figurer i oppositionen om en løsning.

Samtidig vil hun igangsætte en undersøgelse af klager over politivold mod demonstranter.

- Vi vil gennemføre en solid undersøgelse af klager over politiets adfærd som følge af denne lange periode med konfrontationer og vold, lyder det diplomatisk fra regeringschefen.

Lam selv har været udsat for massiv kritik af demonstranterne, der har krævet hendes afgang.

Mange mener, at hun i for høj grad går Kinas ærinde i byens lovgivende forsamling.

Det var Lams regering, der fremlagde det lovforslag, der blev startskuddet til de massive folkelige protester.

Lovforslaget ville gøre det nemmere at udlevere borgere i Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Men mange så det som endnu et kinesisk forsøg på at begrænse storbyens autonomi.

Som et led i demonstrationerne har demonstranter blandt andet blokeret hovedtrafikårer i storbyen, herunder terminaler i Hongkongs internationale lufthavn.

Der er planlagt flere demonstrationer de kommende dage, skriver flere nyhedsbureauer. Blandt andet byens metrosystem ventes at blive udsat for blokade onsdag.

Samtidig planlægger skolelever at udvandre fra undervisningen torsdag, ligesom handelsbyens mange revisorer og bankansatte vil nedlægge arbejdet fredag.

Hongkong var indtil 1997 en britisk kronkoloni, men har siden officielt tilhørt Kina under devisen "et land, to systemer".

Det betyder i praksis, at storbyen har udpræget selvstyre og en markant mere demokratisk styreform, flere borgerrettigheder samt et uafhængigt retsvæsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Kolding

Formand vil rulle udskældt besparelse tilbage: - Ældre skal bevare muligheden for at spise sammen

Erhverv For abonnenter

3F-formand undrer sig over lukningen af testfabrik: Man vil opleve et kæmpe dræn af viden

Annonce