Annonce
Sydjylland

Udskældt tolkebureau dumpede priserne

Region Syddanmarks samarbejde med Tolke Danmark er begyndt meget problematisk. Tirsdag drøftes sagen politisk. Arkivfoto: Louise Kounstrup

Regionen overvejer regionen at ophæve samarbejdet med Tolke Danmark, der begyndte at stå for tolkning i sundhedssektoren så sent som den 1. februar i år. Tal viser, at tolkebureauets ydelser er op til 75 procent billigere end forgængerens.

Besparelser på mellem 40 og 75 procent.

Det er konsekvensen af Region Syddanmarks valg af Tolke Danmark som leverandør af fremmedsprogstolkning til læger og sygehuse.

Spørgsmålet er, om regionen har givet køb på kvaliteten, for efter at Tolke Danmark havde haft opgaven i halvandet døgn meddelte regionen i sidste uge, at den overvejede at ophæve kontrakten på grund af Tolke Danmarks manglende evne til at leve op til kontrakten. Blandt andet var tolke udeblevet fra aftaler til gene for patienter og læger.

Ifølge regionens egen sagsfremstilling gav 20 forskellige leverandører et bud på tolkeopgaven, da den var i udbud i efteråret. Udvælgelsen skete på baggrund af pris og kvalitet i forholdet 60-40 procent. Tolke Danmark ApS "afgav det mest fordelagtige tilbud", og regionen indgik kontrakt med driftsstart den 1. februar.

Prisen for en halv times fremmødetolkning er nu faldet 500 til 250 kroner, en halv times videotolkning er faldet fra 450 til 120 kroner, og et kvarters telefontolkning er faldet fra 100 til 60 kroner.

Forelagt prisforskellene betegner Erik Hørlyck, advokat og ekspert i udbud, prisnedsættelsen som "temmelig usædvanlig".

- Det kræver en forklaring. Man bør spørge, om ikke man kan få tingene til en for lav pris. Der er tale en timeløn, og det lyder usandsynligt, at de nye tolke går for en så meget lavere timeløn end de gamle. Noget antyder en prisdumping, som ikke er begrundet i saglige forhold. Spørgsmålet er, hvor store krav de har stillet til de ansattes faglige evner, mener Erik Hørlyck.

Han understreger, at han ikke kender sagen fra Region Syddanmark i detaljer, men regionen udmelding om at ophæve kontrakten med Tolke Danmark halvandet døgn efter den trådte i kraft er gør sagen speciel.

Erik Hørlyck mener, at valget af den markant billigere tolkeleverandør kan vise sig at blive dyr for Region Syddanmark.

- Det er tit set, at det kan være en meget dyr løsning i det lange løb at vælge de billigste, for enten laver de noget bras eller går konkurs. Begge dele er dyrt. En meget lav pris er ikke sjældent udtryk for meget dårlig kvalitet. Formålet med konkurrence er selvfølgelig at få prisen så lav som mulig. Det er lykkedes her, men det hjælper ikke meget, hvis lavestbydende skal hældes ud, umiddelbart efter at kontrakten er indgået, siger Erik Hørlyck.

Tirsdag skal regionens sundhedssamordningsudvalg diskutere sagen.

Næstformand Jørn Lehmann Petersen (S) mener, at der "generelt er kommet for meget fokus på pris i forhold til kvalitet".

Han påpeger, at regionen har været nødt til at vælge tolkebureauet trods en opsigtsvækkende prisreduktion i forhold til den tidligere leverandør, så længe Tolke Danmark har opfyldt kvalitetskravene.

- Nu skal det så undersøges, om de reelt kan levere varen.

Udvalgsmedlem Marianne Mørk Mathiesen (LA) bifalder prisreduktionen, der kan spare regionen for seks millioner kroner årligt.

- Det virker, som om vi tidligere har betalt alt for meget.

Mandag havde formand Tage Petersen (V) ikke detaljeret kendskab til sagen, men medgav dog, at den "udadtil ser underlig ud".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce