Annonce
Kultur

Udskiftning: Nyt kunstværk til en halv million har afløst gammelt springvand

Niels Pugholm har skabt det nye kunstværk og Gunnar Vind har været en del af bygningsudvalget og økonomichef for projektet. Foto: Mathies Dalsgaard
Billedkunstneren Niels Pugholm har skabt kunstværket "Himlen over Skærbæk", som har afløst det gamle springvand i Byparken i Skærbæk. Projektet er prøver at forene himlen, fliser og det gamle springvand i et.

Skærbæk: Fredag eftermiddag blev det nye kunstværk "Himlen over Skærbæk" præsenteret i Byparken i Skærbæk. Værket, som er en stor flise med et rundt bassin oven på, er lavet af billedkunstner Niels Pugholm fra København og har erstatter det gamle og nedslidte springvand, som siden 1977 har stået på pladsen.

Bunden af bassinet er dækket med omkring tre centimeter vand, men det ser meget dybere ud på grund af en sort bund. Det er meningen, at folk skal bruge det nye kunstværk til at soppe rundt i eller sidde på.

- Alle i byen havde et forhold til det tidligere springvand. Det har betydet meget for mig at respektere og forstå folks forhold til springvandet. Derfor har det været vigtigt ikke bare at fjerne det gamle og banke noget helt nyt sammen tilbage i København. Så vil jeg hellere gøre det til noget andet, siger Niels Pugholm.

Annonce

Inspireret af fliser

Det nye kunstværk er inspireret af flere ting. Det hele startede med en gåtur i området ved Skærbæk. På turen synes Niels Pugholm, at himlen over Skærbæk lignede en kuppel.

- Det lignede nærmest en blå osteklokke, og det gav min inspiration til at arbejde med himlen, siger han.

Kunstværket er en stor flise, som har et bassin oven på. Kunstværket er skabt af Niels Pugholm (tv), mens Gunnar Vind (th) har været inde over økonomien. Foto: Mathies Dalsgaard

Derudover er det nye kunstværk også inspireret af fliser, som i mange år har været et kendetegn for området. Derfor var Niels Pugholm på flise-safari for at lade sig inspirere.

- Den rundtur bød på meget inspiration og mange kopper kaffe i lokalområdet samt en tur på Æ Museum, siger kunstneren, hvis ambition var at forene fliserne, himlen og det gamle springvand i det nye kunstværk.

Annonce

Knap halv million

Projektet "Himlen over Skærbæk" startede tilbage i februar 2020, men løb ligesom resten af verden ind i en coronapandemi, som forsinkede projektet. I starten gik meget af tiden med at søges om midler hos diverse fonde.

I alt er beløbet for det nye kunstværk i Byparken i Skærbæk løbet op i 480.000 kroner, oplyser Gunnar Vind, der er en del af bygningsudvalget og økonomichef for projektet. Pengene til kunstværket er blandt andet kommet ind via støtte fra Statens Kunstfond og BG fonden.

- Det er et kunstværk, som vi er meget stolte af, siger Gunnar Vind, som har fulgt meget med i processen af byggeriet.

- Jeg er cyklet forbi næsten hver dag, siger han.

Annonce

Himlen åbnede sig

I forbindelse med indvielsen af "Himlen over Skærbæk" var der flere taler. Derudover blev der også sunget "September himmel er så blå", men det var himlen over Skærbæk ikke denne fredag eftermiddag. Den var derimod grå, og så åbnede den sig tilmed også, så det kunne ses, når regndråberne landede i det store vandbassin i det nye kunstværk.

Efter talerne var der både fadøl og pølser til de omkring 100 personer, som var mødt op til indvielsen. Mange af de fremmødte benyttede efterfølgende lejligheden til at se det nye  kunstværk på helt tæt hold. Her kunne de se, at vandet i bassinet genspejler himlen over Skærbæk.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Mystisk parti bag rabalderdemonstration for Marco: - Lad dem tisse i de potter, hvis det kan hjælpe

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid – og dem, jeg savner

Sønderjylland

Glem alt om skuespiller-glamour: - Vi lever fra lønseddel til lønseddel

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Han var strandet i Cameroun: Forsvarsprofil misser endnu en SønderjyskE-kamp

Sønderjylland

Drama i den nedlagte discountbutik: Sønderjylland skal ikke være et sted, man bare vil væk fra

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Kræft satte Bennos drøm på standby: Nu har han åbnet sin ølbutik

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Danmark

Peter Kofod: Parat til at blive DF-næstformand

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Annonce