Annonce
Udland

Udspil: Europa skal have 3 milliarder flere træer i 2030

Der skal plantes flere træer i Europa, lover EU-Kommissionen, som vil have 3 milliarder ekstra træer plantet frem mod 2030. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Flere træer skal dels hjælpe med at afbøde klimaforandringer, dels bidrage til at nå mål om CO2-neutralitet.

Europa har brug for flere træer til at redde en truet biodiversitet og for at bekæmpe og leve med klimaets forandringer, hedder det i et udspil fra EU-Kommissionen fredag.

Heri fremsættes forslag om at sikre, at der plantes yderligere 3 milliarder træer i unionen frem mod 2030. Antallet skal forstås som træer, der plantes ud over dem, som alligevel ville blive plantet i perioden.

- Skovene er hjem og tilflugtssted for mange arter. De er biodiversitetens vugge. Og de er gode til at løse flere opgaver samtidig, blandt andet at fjerne og lagre CO2 og at beskytte landsbyer mod oversvømmelser, siger EU-miljøkommissær Virginijus Sinkevicius.

Annonce

Ifølge EU-Kommissionens estimater var der i perioden fra 2010 til 2015 en årlig vækst på omkring 300 millioner træer samlet for de 27 medlemslande.

Med forslaget vil denne vækstrate fordobles. Det vil medføre, at man ikke blot øger de eksisterende skovarealer i Europa, men at man samtidig planter flere træer i by- og i landbrugsområder.

Forslaget er et af mange, der knytter sig til EU-Kommissionens samlede pakke, der forsøger at sikre, at EU kan blive klimaneutralt i 2050.

I løbet af 2021 vil EU-Kommissionen fremlægge forslag om bindende mål for at genskabe ødelagte økosystemer.

Disse vil dels have fokus på økosystemer med det største potentiale for at lagre CO2, dels skal de hjælpe til at forebygge og afbøde naturkatastrofer.

Med udspillet om flere træer følger også et forslag om et bindende krav om monitorering af skovene. Medlemslandene skal indsamle data om, hvordan udviklingen i skovene er, så man får EU data på skovenes tilstand.

- Gennem denne strategi og med støtte fra den fælles landbrugspolitik vil vores skove og skovarbejdere puste liv i et bæredygtigt, blomstrende og klimaneutralt Europa, siger EU's landbrugskommissær, Janusz Wojciechowski.

Miljøorganisationer kritiserer, at strategien ikke i tilstrækkeligt omfang tager højde for pres på naturen i form af efterspørgsel på biobrændsel, som eksempelvis træpiller.

- De foreslåede løsninger er for små til at møde den udfordring, siger Kelsey Perlman fra ngo'en Fern til nyhedsbureauet Reuters.

Som led i en stor klimapakke fremlagde EU-Kommissionen onsdag forslag om skrappere regler for biobrændsler, så træ kun afbrændes for at dække energibehov som absolut sidste udvej.

Det forslag mødte kritik fra ngo'er, som mener, at det er for slapt.

/ritzau/

Annonce
Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Esbjerg For abonnenter

Magdalenes søn ville hellere på skadestuen end i skole - forsøgte at brække sine tæer: Mor føler sig nødsaget til selv at undervise ham

Tønder

Larm i luften: Kampfly har kurs mod Rømø

Haderslev

Kjær Biler udvider: Fra februar er de også Opel-forhandler

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Vejen For abonnenter

Vinterbadeklub har kæmpet i fire år for at få sat lys op ved søbad: - Vi venter og venter på svar fra kommunen, og vi kommer ingen vegne

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Esbjerg

Corona rammer skolerne spredt: Nogle steder er der ingen problemer, andre steder er der kun to elever i en klasse

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Esbjerg

Vild vandrehistorie rammer Bilka Esbjerg: - Det er en kæmpestor and

Erhverv For abonnenter

Lille it-firma i landsby er gået konkurs: Fire har mistet deres job - men kun ét selskab i Island mister penge

Kultur

Se billederne: Kronprinsesse Mary i Kolding før stor udstilling om kronprinsesserne

Annonce