x
Annonce
Tønder

Udstilling og bog markerer genforeningen

På Schackenborg blev Dannebrog hejst for første gang efter 1864 til afstemningsdagen den 10. februar 1920. Foto: Lokalhistorisk arkiv
En ny bog og en tilhørende udstilling skal på turné i Tønder Kommune i forbindelse med markeringen af 100-året for genforeningen.

Tønder: Torsdag den 30. januar ser en ny bog og en udstilling dagens lys i Schweizerhalle i Tønder. Det er de lokalhistoriske arkiver i Tønder Kommune, der har samarbejdet om at lave bogen og udstillingen, der skal bidrage til markeringen af 100-året for genforeningen i 1920.

Bogen består af bidrag fra arkiverne, der hver især efter eget valg, ud fra kilder og materiale i deres arkiver, fortæller de historier fra afstemningstiden og genforeningen, som er de mest vigtige, interessante og spændende fra hvert arkivs lokale område.

På den måde fortæller Arkivsamvirket historien om, hvordan afstemningen og genforeningen foregik i Tønder Kommune, og hvilken betydning den havde for dem, der boede i området i på det tidspunkt.

Annonce

Gode historier

Der er mange gode historier om en særlig begivenhed, blandt andet kongens besøg i juli 1920, efter at Sønderjylland havde stemt sig hjem, men også om, hvordan afstemningen foregik på afstemningsdagen, om hvordan de stemmeberettigede rejste hjem for at stemme, om hvordan afstemningen satte streg under, hvor man hørte til – alt sammen illustreret med mange fine fotos.

Udstilling og bog går hånd i hånd

Bogen matcher en udstilling om genforeningen i Tønder Kommune, hvor historierne fra bogen også findes, om end i kortere udgave. Udstillingen er blevet til på samme måde som bogen - med bidrag fra hvert af arkiverne i Tønder Kommune. Udstilling og bog supplerer hinanden, så bogen følger med, der hvor udstillingen vises.

Udstillingen vises ved arrangementer og aktiviteter over hele Tønder Kommune i 2020 – og selvfølgelig også til Tønder Kommunes store folkefest i flyhangaren på Zeppelinbasen den 27. juni 2020.

Ved præsentationen i Schweizerhalle vil der blive sunget, som der blev det i 1920. Derfor har Arkivsamvirket genoptrykt en original sangbog fra 1920, som blev brugt i Toftlund. Den skal der synges fra på dagen og ved arrangementer og aktiviteter rundt omkring i Tønder Kommune i 2020 for at markere 100-året for genforeningen.

Alle er velkomne til den 30. januar klokken 14 i Schweizerhalle, og tilmelding er ikke nødvendig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce