Annonce
Vejen

Udstilling om danskhed klar på Sønderskov

På udstillingen er der blevet plads til så forskellige - og dog tematisk beslægtede - emner som valgplakater fra 1920-afstemningerne og det sønderjyske kaffebord. Foto: Anders Davidsen
Den stærke identitet, som mange dansksindede sønderjyder oplevede under tyskertiden, er i fokus på Sønderskovs nye udstilling "Det særligt danske?".
Annonce

Sønderskov: Lørdag eftermiddag var der godt med besøgende på Sønderskov, da en ny udstilling med særlig relation til 2020 blev indviet.

Som bekendt er vi stadig i gang med 100-året for genforeningen, og med et par måneders forsinkelse har museet fået udstillingen med spørgsmålstegnstitlen "Det særligt danske?" på plads.

Borgmester Egon Fræhr havde mange pointer med relation til grænselandet, da han holdt tale for de fremmødte på Sønderskov. Foto: Anders Davidsen

Til ferniseringen holdt museumsleder Anne Cathrine Lorentzen første tale, og herefter fik borgmester Egon Fræhr ordet.

Vejens borgmester er selv med i den styregruppe, som står for mange af tiltagene i forbindelse med fejringen af genforeningen, og han kendte således udmærket udstillingen i forvejen, da han tilsvarende var med i Sorø, da den tidligere i år så dagens lys for første gang.

Annonce

De 56 hårde år

Egon Fræhr nævnte selv, at begge hans forældre er fra Sønderjylland, og han talte om det skel, der kom blandt dansksindede efter nederlaget i 1864.

- De 56 år fra 1864 til 1920 var nord for Kongeåen en udviklingstid, mens det så helt anderledes ud syd for den. Her måtte borgerne leve med ikke at kunne gå i egne skoler, det danske sprog blev taget fra dem, og de var underlagt et stærkt pres fra Tyskland, siger han og tilføjer:

- Men tryk avler jo ofte modtryk, og i den situation blev det virkelig tydeligt, at man holdt ved det danske.


Men tryk avler jo ofte modtryk, og i den situation blev det virkelig tydeligt, at man holdt ved det danske.

Egon Fræhr, borgmester i Vejen


En grænsebom og Dannebrog var der også blevet plads til på udstillingen, hvor der i det hele taget var tænkt over mange detaljer. Foto: Anders Davidsen

Ifølge museumsleder Anne Cathrine Lorentzen er sønderjydernes 56 år under tysk styre netop omdrejningspunktet i den nye udstilling, og de velkendte nationalitetsmarkører fra den tid såsom kaffebordet, fædrelandssangene og højskolerne har hver sin plads i lokalet.

Efter planen kan man se udstillingen frem til sidste halvdel af oktober, hvorefter den skal videre til Herning.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

Det holdt ualmindelig hårdt: Til sidst fik Team Esbjerg dog slæbt sejren hjem

Trekantområdet

Forslag til ny bypark byder blandt andet på tobaksplanter, hundeskov og vandhuller med salamandere

Annonce