Annonce
Esbjerg

Udstilling på Vadehavscentret: Tre kvinder skildrer Vadehavet i billede og lyd

Sommer. Højer. Mos. Og en nøgen kvinde. Det er et af de udstillede billeder dette efterår i Vadehavscentret.

"Inseparable Together" hedder udstillingen, der 5. oktober sættes op ved Vadehavscentret. Her kan man se sanselige billeder, musik og videoinstallationer om hvad der sker, når mennesket møder naturen.

Vester Vedsted: Vadehavscentret viser fra 5. til 27. oktober en fotoudstilling kaldet "Inseparable Together".

Udstillerne er danser, performer og iscenesætter Nana-Francisca Schottländer, fotograf Alexandra Buhl og komponist Ellen Birgitte Rasmussen.

Der er tale om en sanselig rejse ud der, hvor himmel og hav mødes. Projektet Inseparable Together udspringer af ønsket om at undersøge, hvorvidt det er muligt at skabe kunst i et jævnbyrdigt møde mellem menneske og natur. Gennem fire årstider, på fire forskellige steder i den danske Vadehavsregion - Rømø, Højer, Fanø og Mandø. De tre udstillere har skabt materiale i form af video, lyd og musik med vadehavs-naturen som en aktivt medskabende fjerde partner.

Annonce

Ny musik

Nana-Francisca Schottländer og Alexandra Buhl har i mødet med lys, årstider, vind, tidevand og vadernes mudder skabt videoværker, hvor tiden skrues ned og naturfænomenerne spiller sammen med menneskekroppen for at skabe bevægelige skulpturer og frugtbare symbioser. Et uddrag af videomaterialet, særligt udvalgt til Vadehavscentret, vises i en samlet installation, hvis lydbillede er skabt sammen med komponist Ellen Birgitte Rasmussen.

Ellen Birgitte Rasmussen har ud over lydsiden til videoinstallationen skabt ny kompositionsmusik med udgangspunkt i mødet med områdets natur og kultur.

De fem blæsere i Kirin Winds uropfører værket "Alt er bevægelse" til en koncert 27. oktober kl. 14.30 i forbindelse med udstillingens sidste åbningsdag.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce