Annonce
forside

Udstilling på vej på Trapholt: Så er Eske hjemme igen

Eske Kath er søn af kunstnerægteparret Leif og Gitte Kath, der stadig bor i Christianfeld, hvor Eske voksede op. Han bor i København, men næste år er han parat med sin første soloudstilling på Trapholt. Foto: Kevin Sturman

Hvordan har verden det lige nu? Og hvad med mig selv? De spørgsmål har billedkunstner Eske Kath stillet sig selv, og resultatet kan opleves som hans første soloudstilling på Trapholt lige efter nytår.

Kolding: - Det er lidt som at komme hjem.

Sådan sagde billedkunstner Eske Kath, da han den forgangne sommer afslørede den skulptur, han havde lavet til Genforeningspladsen i sin barndomsby, Christiansfeld.

- Det er ret personligt at lave sådan et værk, så jeg føler også, at det er lidt af mig selv, der bliver stående her, lød det ved afsløringen i juni fra Eske Kath, som i lokalområdet også har lavet udsmykninger til den nye retsbygning i Kolding.

Og nu er han så på vej hjem igen. Rent kunstnerisk.

Denne gang er det Trapholt, der først i det nye år gør klar til at vise 20 nye værker af Eske Kath, som udstiller sine spørgsmål og tanker om verdens tilstand under titlen "Den Fundamentale Usikkerhed".

Eske Kath viser sine seneste værker i en totalinstallation af maleri og skulptur. Trapholt lover en udstilling, som - ifølge pressemeddelelsen - "giver indblik i en af Danmarks mest reflekterende og markante billedkunstnere lige nu".

- Eske Kath er en vigtig stemme i samtidskunsten. Hans maleriske og forførende billedunivers inviterer os til at reflektere over de udfordringer, vi står overfor både klimapolitisk,socialt og globalt. Udstillingen på Trapholt består af nye værker fra 2018, der konfronterer os med kommentarer til den virkelighed, vi navigerer i som mennesker i dag, siger museumsdirektør Karen Grøn i Trapholts pressemeddelelse.

Annonce

Maleri til kongehuset

Eske Kath er født i 1975 og er uddannet på Kunstakademiet. Han er maler, men organiserer ofte sine udstillinger som totale iscenesættelser med både installation, maleri og skulptur.I 2010 blev han kendt af et bredt publikum for sit loftsmaleri i Frederik VIII's Palæ.

"Chosts" kalder Eske Kath dette maleri, som kan opleves på udstillingen på Trapholt.

Tilstandsrapport

Udstillingen "Eske Kath - Den Fundamentale Usikkerhed" består udelukkende af malerier fra 2018, der i fire sale iscenesættes gennem installationer, skabt specielt til udstillingen.

Værkerne er en mulighed for at træde ind i et komplet kunstnerisk univers, og publikum inviteres til at sætte sig ned, møde æstetikken og reflektere over vores fælles fremtid.

- Landskabsmalerierne er for mig en status over verdens - og på en måde min egen - tilstand. Kunsten har den særlige egenskab at kunne rumme følelser og tanker, som er svære at begribe eller kommunikere på anden vis, siger Eske Kath selv om værkerne, der kan ses på Trapholt fra den 17. januar

Støtte fra kunstfond

Eske Kaths kunstneriske arbejde favner både maleri, skulptur og installation. Han finder blandt andet inspiration i naturvidenskaben og i forholdet mellem menneske og natur.

Trapholt beskriver Eske Kath således:

"Han indfanger store kontraster i sine dragende malerier, hvor intet er, som vi kender det. Horisontlinjer snor sig over lærredet, og skellet mellem nat og dag udviskes i landskabsmalerier, der med stor koloristisk forståelse og sikker komposition indfanger både naturens skønhed og kraft".

Eske Kath blev uddannet fra kunstakademiet i København i 2003. Siden har han blandt andet udstillet i Danmark og USA, hvor han i en periode levede og arbejdede i New York. Hans værker finder man blandt andet i samlingerne på Aros, Heart, Arken og Sammlung Essl.

Udstillingen på Trapholt er støttet af Statens Kunstfond.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce