Annonce
Kolding

778 har brugt nål og tråd til at fortælle om grænser: Nu kan du se udstillingen på Trapholt

Lørdag holdt Trapholt fernisering af kunstværket Grænseløse Sting. På grund af corona-pandemien kunne begivenheden ikke som planlagt holdes for flere  tusinde gæster. Forsamlingsforbuddet satte loftet ved 50. Til gengæld blev dagens fem taler optaget og streamet. Talerne stod foran værket. Det er Michael Krogh, der er byrådsmedlem i Kolding Kommune, Stephanie Lose, der er formand for Region Syddanmark, museumsdirektør Karen Grøn, tekstilkunstner Iben Høj og kulturminister Joy Mogensen. Foto: Lena Juul
Kvinder, mænd og børn har broderet til udstillingen Grænseløse Sting. Planen var at holde en fernisering for tusindvis af gæster, men corona-pandemien rykkede grænsen ned til 50 deltagere.
Annonce

Kolding:  Kreativiteten har sprudlet hos de 778 bidragydere, der har syet broderier til udstillingen Grænseløse Sting, som Trapholt åbnede lørdag. Bidragyderne, der aldersmæssigt svinger fra 11 til 101 år,  har syet alt fra den grænseløse gæst corona til grænsen mellem "dem og os".

Udstillingen kom i stand, efter Trapholt i forbindelse med Genforenings-jubilæet bad tekstilkunstner Iben Høj være med til at skabe et kunstværk, som rummer refleksioner over grænser i dag.

Broderierne, der  er samlet som en kæmpe mobile, hænger i  rummet rotonden.

- Jeg valgte alle de røde nuancer ud fra historien, men værket har også et væld af nuancer for at understrege alle de stemmer, der har været med til at skabe det, fortæller Iben Høj.

Ved ferniseringen fortalte  museumsdirektør Karen Grøn blandt andet:

- Alle, der har haft lyst til at deltage, har været inviteret til at bidrage med broderi, der på en eller anden måde skulle indramme, hvad vi forstår ved grænser i dag. Og de blev inviteret til at strække grænserne for, hvad grænserne kunne være, forklarede hun, da hun bød velkommen.


Jeg valgte alle de røde nuancer ud fra historien, men værket har også et væld af nuancer for at understrege alle de stemmer, der har været med til at skabe det.

Iben Høj, tekstilkunstner.


Grænserne kunne være historiske, kulturelle personlige, psykiske, økonomiske og så videre.

- Evnen, til at overføre den idé man havde til broderi, har været formidabel.  Og hele ideen i det her kunstværk er netop at tage fat i deltagernes eminente evne til at brodere. Og så er kunstneren indbudt til at skabe en fælles ramme. Vi  inviterede Iben Høj, og hun sagde ja med det samme. Hun kom også op med titlen Grænseløse Sting.

Annonce

Anderledes fernisering

Karen Grøn talte til et kamera. For udstillingen rykker også  grænserne for, hvordan Trapholt holder fernisering. Planen var oprindeligt, at tusindvis af gæster skulle have deltaget, men på grund af corona-pandemiens forsamlingsforbud var der kun 50 indbudte gæster til den officielle fernisering,  men takket være kameraet blev begivenheden streamet.

Gæsterne stod på rampen langs rotondens vægge og så ned på talerne.

En af dem var kulturminister Joy Mogensen, og hun glædede sig over, at det nu er muligt at have museerne åbne igen.

- Den her udstilling er lidt særlig, fordi den minder os om alt det, vi har savnet, mens  kulturlivet var lukket ned.

Joy Mogensen reflekterede over, at kulturen ikke kun handler om  at fokusere på et budskab, men at man også skal række ud til ikke-professionelle kunstnere og engagerer dem.

Værket Grænseløse Sting hænger som en mobile i rotonden på Trapholt. Foto: Trapholt

- Udstillingen Grænseløse Sting  er et glimrende eksempel på, hvad kulturen kan, når vi husker, at kunst også er håndværk,  sagde hun og takkede Trapholt for med udstillingen at vise, hvordan kunsten kan binde os sammen.

Hun håber, at mange vil se  stillingen.

Grænseløse Sting

Grænseløse Sting markerer Genforeningen i form af et stort værk, som  778 kvinder, mænd og børn fra hele Danmark og Nordtyskland har bidraget til.

Værket blev til, efter Trapholt i forbindelse med Genforeningens-jubilæet indbød tekstil-kunstner Iben Høj til at skabe et kunstværk, som rummer refleksioner over grænser i dag.

Projektet er støttet af Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforenings-jubilæet 2020, Kolding Kommunes Genforeningspulje og Statens Kunstfond. Kvadrat sponsorerer materialer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce