Annonce
Esbjerg

Forvaltning og museum anbefalede nej: Men udvalg giver lov til at rive bevaringsværdigt hus ned

Denne bevaringsværdige bygning på Bøjhøjvej ved Gredstedbro kan snart være fortid, efter at kommunens Plan & Miljøudvalg tirsdag gav ejeren tilladelse til at rive det ned. Foto: Esbjerg Kommune
Trods status som bevaringsværdig bygning i kategori 3 vedtog kommunens Plan & Miljøudvalg tirsdag på ekstraordinært møde, at husejer ved Gredstedbro kan rive huset ned, fordi man ikke ønsker den udgift, der er forbundet med en renovering.

Esbjerg: Politikerne i Esbjerg Kommunes Plan & Miljøudvalg var tirsdag eftermiddag indkaldt til et ekstraordinært udvalgsmøde, der handlede om nedrivning af et bevaringsværdigt stuehus på adressen Bøjhøjvej 4 i Gredstedbro.

Ejeren ønskede stuehuset nedrevet på grund af den væsentlige, økonomiske udgift, der ville være forbundet med en renovering, men hos Esbjerg Kommunes forvaltning lød indstillingen på forhånd, at man ikke ønskede at give lov til dette, da der er tale om et bevaringsværdigt hus i kategori 3.

Også Sydvestjyske Museer havde indgivet et høringssvar i forbindelse med ansøgning om tilladelse til nedrivning. Herfra lød det, at den ældste del af matriklen har historisk værdi som et af det umiddelbare nærområdes ældste tilbageværende landbrugsbygninger, og fordi det derfor vil være et kulturhistorisk tab, mener man på den baggrund, at bygningen så vidt muligt bør bevares.

Men politikerne ville det anderledes.

Derfor er sagen endt med, at husets ejer noget overraskende får lov at rive en bevaringsværdig bygning ned i kategori 3, der efter SAVE-metoden har den beskrivelse, at bygningen er meget velbevaret i forhold til arkitekturen, kulturhistorien, miljømæssig værdi, originalitet og tilstanden, og at bygninger i denne kategori skal bevares i sin oprindelige form og arkitektur.

Annonce

Ikke enige

Det oprindelige anlæg består af et stuehus i røde teglsten, der er opført i 1902, mens to tilhørende længer opført i henholdsvis 1902 og 1952 ikke er bevaringsværdige. Teknik & Miljø har gennemført en ny registrering af ejendommens bevaringsværdi i forbindelse med ejerens ansøgning om nedrivning, og udvalgsformand Karen Sandrini(S) ærgrer sig over beslutningen.

- V og DF stemte imod, mens vi hos S stemte for en paragraf 14-beslutning, siger Karen Sandrini og henviser til, at man med et paragraf 14-forbud kan bremse nedrivning i et år, og indenfor det år udarbejde en lokalplan, der indeholder et forbud mod nedrivning, så bygningen bevares.

Fra Venstres Kurt Bjerrum lyder forklaringen, at en af årsagerne til deres holdning findes i, at bygningen nord for Gredstedbro ikke ligger i et samlet kulturmiljø.

- Vi var ikke enige, og sådan er det, men jeg synes det er en ærgerlig beslutning, fordi man med nedrivningen fjerner en fortælling fra området, der har stor værdi for både vores alles og Gredstedbros historie, siger Karen Sandrini.

Selv om ejeren efter udvalgets beslutning nu kan rive huset ned, vil Karen Sandrini alligevel tage sagen med til kommende byrådsmøde 19. august for at bringe debatten op omkring bevaringsværdige huse.

Her vil der også være den mulighed, at Byrådet kan ændre den beslutning, udvalget tog tirsdag aften, og nedlægge et paragraf 14-forbud. Sker dette ikke, kan ejeren nedrive huset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce