Annonce
Kolding

Udvalg siger ja til at give udviklingshæmmede job på plejehjem

Henry Haysen ved endnu ikke, om hans og hustruen Ingas datter Heidi kan have glæde af at arbejde på et plejehjem, men han er glad for, at der bliver arbejdet på at finde en ny beskæftigelse for de udviklingshæmmede, der mister deres job, når Nordhøjs to butikker lukker. Arkivfoto: Mette Mørk
Politikerne i seniorudvalget vendte tommelfingeren opad til Søren Rasmussens idé om at lade udviklingshæmmede komme i beskyttet beskæftigelse på plejehjem. Far til udviklingshæmmet er glad for, at der bliver tænkt på målgruppen, men skal have mere konkret viden, inden han kan sige, om tilbuddet er noget for hans datter.

Kolding: Seniorudvalget og Søren Rasmussen (DF) er overbevist om, at der kommer noget godt ud af hans idé om at lade udviklingshæmmede arbejde på kommunes plejehjem.

- Forslaget blev rigtig godt modtaget, da vi behandlede det i seniorudvalget. I seniorforvaltningen og hos Organisationen Nordhøj, der beskæftiger udviklingshæmmede, er de også positive. Og efter jeg fremsatte forslaget, er ideerne væltet frem. Det viser sig, at man blandt andet har rigtig gode erfaringer med samarbejde mellem udviklingshæmmede og seniorområdet i Odense Kommune, fortæller Søren Rasmussen.

Han kom på ideen, efter udvalget for socialøkonomi, handicap og hjælpemidler havde besluttet, at Organisationen Nordhøjs butikker i Kolding og Christiansfeld skal lukke. Baggrunden for den beslutning er, at butikkerne taber omsætning og giver et underskud på omkring en million om året. Udvalget undersøger derfor, om der kan findes bedre muligheder. Med lukningen mister syv udviklingshæmmede deres arbejdsplads.

Søren Rasmussen syntes, at det var frygtelig synd.

- Derfor tænkte jeg på, om vi kunne tilbyde udviklingshæmmede meningsfuld beskæftigelse på seniorområdet, forklarer han om baggrunden.

Han foreslog at tilbyde udviklingshæmmede job med praktisk opgaver. Det kunne være at vande blomster og køre rundt med en salgsvogn på plejehjemmene. På Facebook kom der mange både positive og negative reaktioner på ideen.

- Det er en positiv ting, at man bekymrer sig om, hvorvidt forslaget er godt eller skidt. Der kom gode input, og vi skal selvfølgelig være opmærksomme på de problemer, der kan opstå, slår han fast.

Nu skal der arbejdes videre med forslaget, der sendes til behandling i udvalget for socialøkonomi, handicap og hjælpemidler og til orientering i handicaprådet.

Annonce

Forslaget

Forslag fra politiker: Tilbyd udviklingshæmmede job på plejehjem

Seniorudvalgsformand Søren Rasmussens forslag om at tilbyde udviklingshæmmede beskæftigelse på Kolding Kommunes plejehjem blev vedtaget på seniorudvalgsmødet.

Nu skal plejehjemmene i kommunen og jobkonsulenter på Nordhøj tage hul på et samarbejde. Målet er, at de borgere fra Nordhøj, der gerne vil, får tilbudt beskyttet beskæftigelse på et plejehjem nogle dage om ugen.

Hvilke opgaver, de nye medarbejdere skal løse, vil afhænge af den enkeltes funktionsniveau og plejehjemmets behov.

Far vil høre mere

Henry Haysen er far til Heidi Haysen. Hun er en af de udviklingshæmmede, der mister sit job, når Organisationen Nordhøjs butikker lukker. Datteren har arbejdet i butikken i Kolding i omkring 20 år og elsker sit arbejde.

- Jeg har talt ganske lidt med Heidi om det nye forslag. Det er noget andet end at arbejde i forretningen. Umiddelbart kan jeg ikke forestille mig, hvordan udviklingshæmmede kan falde ind blandt de ældre på plejehjemmene. Jeg tror, at der i givet fald bliver behov for at lade personalet følge med for at støtte de udviklingshæmmede, siger Henry Haysen.

Han vil gerne høre lidt mere om ideen, før han kan sige, om det vil være en god vej at gå for hans datter.

- Til gengæld kan jeg sige, at jeg er glad for, at der er nogen, der tænker på de udviklingshæmmede, slår han fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce