Annonce
Haderslev

Udvalgsformand blev gjort tavs af sine gruppefæller

Armbevægelserne var store, da Thomas Vedsted (LA) ved genindvielsen af springvandet på Gravene fortalte om sine ideer til, hvordan der kan komme liv på Haderslevs centrale plads. På tirsdagens byrådsmøde sagde han ikke noget, da han forslag blev diskuteret. Arkivfoto: Jacob Schultz
Det udviklede sig mere end besynderligt, da Haderslev Byråd tirsdag besluttede, at der skal plantes nye træer på Gravene, at banegårdspladsen i Vojens skal have et løft - og at Gram skal have en cykelsti. Måske.

Der må have været storm på den borgerlige fællesgruppes gruppemøde mandag. Liberal Alliances Thomas Vedsted meddelte nemlig 7. maj, at han ville have kæmpeparasoller på 13 gange 13 meter på Gravene, at der var borgerligt flertal for initiativet, lige som der var opbakning til at give banegårdspladsen i Vojens et ansigtsløft og anlægge en cykelsti mellem Gram by og Gram Lergrav.

Tirsdag var den konstituerede formand for Haderslev Byråds udvalg for plan og miljø påfaldende tavs. Han sagde ikke et eneste ord, da byrådet behandlede hans forslag under en timelang debat. Tavsheden mere end antydede, at udvalgsformanden var blevet sat på plads, efter at han meddelte, at der var opbakning fra resten af gruppen.

I stedet var det borgmester H. P. Geil (V), der på den borgerlige fællesgruppes vegne fremlagde et ændringsforslag til Vedsteds planer. Et forslag, der endte med at blive vedtaget af et bredt flertal i Haderslev Byråd med undtagelse af Enhedslisten, SF og løsgængeren Mogens Rerup.

Baggrund

Den 7. maj kom der igen efter otte år vand i springvandet på Gravene. Det satte også gang i en stor ny debat om Gravene, hvor den ene politiker efter den anden kom med hver deres forslag - uden at tage højde for, at der i efteråret 2018 og foråret 2019 blev sat grund i udarbejdelsen af en midtbystrategi.

Tre initiativer

Forslaget betyder, at der i dette efterår skal plantes nye træer på Gravene, at banegårdspladsen i Vojens i år og næste år skal have et tiltrængt løft - og at der skal projekteres en ny cykelsti fra Gram til Gram Lergrav. Måske.

Tirsdag kortsluttede den normale sagsbehandling nemlig komplet. For hvis Vision Gram foretrækker et andet projekt, så vil det i stedet komme til at indgå i budgetforhandlingerne for 2021. Det sidste - at byrådet vil øremærke og sende 3,9 millioner kroner uden konkret formål til Gram, havde byrådets mest røde fløj umådelig svært ved at kapere. Bent Iversen fra SF, Svend Brandt fra Enhedslisten og løsgængeren Mogens Rerup stemte derfor imod, da sagen endelig nåede til afstemning. Et beslutning, som de tydeligt gav udtryk for, at de var tvunget til:

Annonce

By og by imellem

- Dette er en underlig sag, sådan skal der ikke drives politik, lød det fra Svend Brandt, der i lighed med Bent Iversen af samme årsag havde appelleret om, at de tre punkter kom til afstemning - hver for sig:

- Men det er én samlet pakke, der skal sikre, at vi får en afbalanceret byudvikling i alle tre centerbyer, svarede Signe Knappe (V) på vegne af den borgerlige fællesgruppe.

- Ja, men hvorfor skal Gram så have mere end Haderslev, og hvordan kan vi sende et diffust beløb i retning af Gram, svarede Svend Brandt, som blev nedstemt, da han foreslog, at pengene skulle øremærkes til cykelsti.

Dermed afslørede tirsdagens diskussion også, at centerbyernes indbyrdes kamp slet ikke er forbi. Også landdistrikterne og de tilskud, de får, kom i spil:

- Vi har faktisk også 29 landdistrikter, hvor der bor folk, sagde Bent Kloster (V), der mente, at hele diskussionen om pengene til de tre byudviklingsprojekter kommer tre måneder for tidligt:

- De hører først hjemme i budgetforhandlingerne.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fnat-ramte Dagmar vred sig i smerte i over et år uden at blive sendt til hudlæge: Nu får omstridt plejehjem og læger kritik for svigt af 90-årig

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Esbjerg For abonnenter

Kirstine, Bent og deres små børn cykler skoven tynd i mudder, sne og slud: - Det har knyttet os meget tættere sammen som familie

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce