Annonce
Haderslev

Udvalgsformand: Haderslev er meget mere end de tre centerbyer- nu er de små byer kommet på dagsordenen

Venstres Bent Kloster i blå skjorte har et godt forhold til lokale ildsjæle, som for eksempel Lene Kruse Rasmussen og Anders Wang Secher, der er henholdsvis kasserer og nyvalgt formand i Skovby forsamlingshus. Foto: Connie Bøgwad Schmidt
Landdistriktsudvalget har brug de små samfund tættere på beslutningernes centrum. Det har givet udvikling og inspiration på tværs.

HADERSLEV: Bent Kloster fra Venstre er landdistrikternes mand. Om ikke på "tinge", så i hvert Haderslev Byråd.

Han var en rigtig glad mand, da der i kølvandet på det seneste kommunalvalg i november 2017 blev nedsat et landdistriktudvalg, og han blev ikke mindre glad, da han endte i spidsen for det.

Han og socialdemokraten Bo Morthorst Rasmussen havde op til valget arbejdet hårdt på at få landdistrikterne frem i lyset. Og spørger man formanden for udvalget, er det lykkedes:

Annonce

- Vi har de seneste tre et halvt år fået skabt mange gode resultater, men det vigtigste er, at der er kommet fokus på landdistrikterne, og vi har fået oprettet netværk på kryds og tværs, fordi det giver dialog og dermed forståelse, forklarer Bent Kloster.

Cirka 80 procent af udvalgets møder er blevet holdt ude i landdistrikterne, hvor lokale ildsjæle er blevet inviteret med til at give indblik i, hvad der rører sig i deres område, og hvor udfordringerne ligger.

Bevtoft forsamlingshus, kantinen ved Fole Hal, Fælleshuset i Vedsted, Nordenfjords landdistrikt, Aarø Vingård, Nustrup Klubhus, Sønderballe Lejrskole, Sommersted Hallens cafeteria, Hammelev Hallen, Simmersted Multihus, Arnum forsamlingshus, Nustrup Forsamlingsgård og Aarsøsund Medborgerhus er blot nogle af de steder, hvor udvalget har holdt møde.

På landkortet

En af dem, der har mærket det øgede fokus er Lene Kruse Rasmussen, der sidder i bestyrelsen for Skovby Forsamlingshus:

- Jeg har været med til dialogmøder, og det er som om, afstanden til der hvor beslutningerne træffes, er blevet mindre. Jeg sætter stor pris på samarbejdet med landdistriktskoordinatoren, som man altid kan ringe til, og så er det rart at have ansigt på politikerne. Det er som om, man tør tænke større tanker, fordi man ved der er hjælp at hente, i forhold til at søge puljer med mere.


Det er som om, afstanden til der hvor beslutningerne træffes, er blevet mindre.

Lene Kruse Rasmussen


Skovby Forsamlingshus har blandt andet fået støtte til renovering af køkkenet, og endnu en ansøgning i forhold til renovering og klimasikring af selve forsamlingshuset er undervejs.

Men tankerne rækker videre. I Skovby drømmer de om skydedøre i muren bag scenen, så man kan holde koncerter og forestillinger både inde og ude. De  drømmer også om at få etableret sovepladser og shelters, så de kunne tiltrække gæster udefra.

Anders Wang Secher, der er nyvalgt formand i bestyrelsen for forsamlingshuset peger på, at det vigtigt at holde området attraktivt, både for dem der bor der, og for dem der kommer til. Her er transport også en vigtig faktor.

Lene Kruse Rasmussen mener, at det øgede fokus på landdistrikterne har været med til at sikre, at hun og bestyrelseskollegerne tør at tænke større tanker. Hun og Anders ønsker sig for eksempel en skydedør i bagvæggen, som forsamlingshusets scene kan bruges inde og ude. Foto: Connie Bøgwad Schmidt

- Det seneste år har der faktisk været 15 til 20 hussalg her i området, så det er vigtigt vi arbejder med det potentiale, landdistrikterne har, siger Anders Wang Secher, der selv er nytilflytter i Skovby:

- Jeg flyttede hertil fra Rød Zone (i.fh. Skrydstrup og F35, red.), og jeg glæder mig til at arbejde med udviklingen herude.

Annonce

Dialogen er vigtigst

Bent Kloster er glad for dialogen med de lokale, også når de lokale synes mindre godt om politikernes budskab:

- Det vigtigste er, at vi har dialogen, og at vi kommer ud, så vi ved, hvad der tales om, når der er et bestemt sted eller en bestemt opgave, der kommer på dagsordenen. Jeg ville ønske, nogle af de øvrige udvalg ville lade sig inspirere af os i landdistriktsudvalget, siger Kloster og tilføjer:


Det vigtigste er, at vi har dialogen, og at vi kommer ud, så vi ved, hvad der tales om, når der er et bestemt sted eller en bestemt opgave, der kommer på dagsordenen.

Bent Kloster (V), udvalgsformand


- Men også centerbyerne, Haderslev, Vojens og Gram, kan jo også få input fra de mindre bysamfund, når man har dialogen på tværs.

Udvalgets medlemmer

Allan Emiliussen, Venstre

Bent Hjort Kloster, Venstre

Bo Morthorst Rasmussen, Socialdemokratiet

Carsten Leth Schmidt, Slesvigsk Parti

Malene Ravn Neumann, Dansk Folkeparti

Marie Skødt, Socialdemokratiet

Thomas Fredsted, Venstre.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Analyse: Tre grunde til at Venstre i Haderslev går tilbage ved valget

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Varde

Emil på 19 år er kommet ud af sit misbrug: Kommunen skulle have sat mig i plejefamilie som lille

Billund For abonnenter

Analyse: Derfor er der spænding om borgmesterposten

Esbjerg

Stil dit spørgsmål til borgmesterkandidaten: JV inviterer til debatmøde

Erhverv For abonnenter

Naturgas sender varmeprisen på himmelflugt: 1000 fjernvarmekunder varslet stor ekstraregning

Haderslev

Arbejdsulykke: Mand fik jernstang i hovedet

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

Aabenraa

Autoværksted har fundet fidusen: Kvinder står i kø for at lære at skifte hjul

Esbjerg For abonnenter

Sidste år risikerede han at blive smidt på gaden: Nu renoverer købmanden for millionbeløb

Sydjylland

Økonomisk frihed til et langt og sundt liv

Annonce