Annonce
Esbjerg

Udvalgsformand hamrer til partifælle i sag om gigantmøller i Tjæreborg: Dybt uprofessionelt

Byrådsmedlem Nini Oken (billedet) og hendes partifælle, udvalgsformand for Plan & Miljø, Karen Sandrini (S), er kommet på kant efter førstnævntes udtalelser i sagen om gigantmøllerne i Tjæreborg. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), var forleden efter borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) for at udtale sig i sagen om gigantmøllerne i Tjæreborg, mens sagen stadig er i høring. Nu er formandens egen partiformand og partifælle i byrådet, Nini Oken, ude og give sin uforbeholdne mening til kende, og det vækker Sandrinis harme.
Annonce

Esbjerg: Der er formentlig blevet talt til 10 nogle gange onsdag morgen, da Plan & Miljøudvalgsformand Karen Sandrini slog op i Ugeavisen Esbjerg og læste, hvad hendes partifælle og lokale partiformand fra Ribe, Nini Oken, nu offentlig har udtalt i den omstridte sag om Vattenfalls gigantmøller i op til 180 meters højde i Tjæreborg Enge:

"Jeg synes, det her projekt er at røvrende folk for at sige det ligeud", lød den bramfrie konklusion fra Nini Oken efter en rundtur med de protesterende borgere i Tjæreborg.

Udtalelsen fra Sandrinis partifælle kunne ikke falde på et mere uheldigt tidspunkt. I mandagens udgave af JydskeVestkysten var Karen Sandrini netop ude og kritisere borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) for at bryde med byrådets årelange tradition om at respektere høringsprocesser og derfor undlade at komme med tilkendegivelser om udfaldet af sagerne.

Borgmesterens brøde var endda i sig selv til at overse, for han sagde intet om, hvad Venstres beslutning i sagen bliver - han svarede alene på en direkte forespørgsel om, hvorvidt der er en teoretisk mulighed for, at de nye vindmøller kan komme ned i en højde af 130 meter som foreslået af nogle borgere.

Annonce

Dybt uprofessionelt

Karen Sandrini er derfor mildt sagt frustreret over at blive konfronteret med den bastante udmelding fra sin egen partifælle, og det er der flere grunde til:

- For det første kan borgerne med rette spørge, hvorfor de skal deltage i offentlige høringer, hvis politikere allerede har bestemt sig. Derfor holder man tand for tunge i høringsperioden og frem til den politiske behandling af sagen, når man selv har været med til at sende noget ud i en høring. For det andet er det da dybt uprofessionelt at gå ud med det sprogbrug og på den måde kritisere en virksomhed, der har henvendt sig til kommunen med en ansøgning om et projekt. Og det gælder i alle slags sager og i forhold til både store virksomheder og små virksomheder, der overvejer at investere i projekter her i kommunen,  mener Karen Sandrini, der vil tage sagen op internt i byrådsgruppen.

- Det er jeg jo nødt til - Nini repræsenterer Socialdemokratiet, og jeg er flov på vores vegne over, at der anvendes sådan et sprogbrug om virksomheder, der ansøger om projekter og investeringer. Nini skal holde sine personlige meninger for sig selv, for den slags adfærd ødelægger Esbjerg Kommunes renommé ude omkring, og det er ikke det, vi har brug for i forhold til vores ønske om vækst, mener Karen Sandrini.

Du har vel selv dannet dig en mening om projektet?

- Det er fuldstændig lige meget, om man kan lide projektet eller ej i forhold til en ordentlig sagsbehandling. Det er demokratisk bestemt, at vi skal behandle sagen, og det gør vi på en korrekt og seriøs måde, siger Karen Sandrini.

Annonce

Lidt forståelse

Nini Oken forstår delvist udvalgsformandens kritik, siger hun:

- Altså, det med at udtale sig i høringsperioden - det har Karen sådan set ret i. Men jeg kan godt forstå borgernes frustrationer, og de har lagt enormt meget arbejde i at fremskaffe en masse nye oplysninger, som vi fik forelagt på rundturen, og der kunne jeg så ikke holde mund med min mening, siger Nini Oken og fortsætter:

- Jeg synes, der mangler at blive oplyst så mange elementer i sagen, som borgerne nu har fremskaffet informationer om. Eksempelvis al den sorte energi - tonsvis af beton, stål, olie og kølervæske - der går til at lave den grønne energi. Det er ikke ligefrem CO2-neutralt. Det er ikke en kritik af forvaltningen og dens sagsbehandling eller af Plan & Miljøudvalget, men jeg synes, vi ind i mellem mangler en 360 graders vurdering af store projekter og deres påvirkning. Og i forhold til det informationsmøde, der blev holdt om møllerne i slutningen af sidste år, så havde jeg gerne set, at der også havde siddet nogle eksperter i panelet, som kunne have set sagen med lidt mere kritiske øjne, så det ikke kun er repræsentanter for dem, der så at sige vil sælge noget, der er med, lyder det fra Nini Oken.

Annonce

Forstå din rolle

Argumentationen bider overhovedet ikke på udvalgsformand Karen Sandrini:

- Nini har en hel forvaltning til sin rådighed, hvor hun kan spørge om det, hun vil vide, men derudover er det jo sådan, at embedsværket behandler alle de høringssvar, der kommer ind, og forholder sig til og svarer på de spørgsmål eller påstande, der er i høringssvarene. Og alt det materiale har hun også adgang til. Hun har et privilegie som politiker, og den rolle skal hun forstå, lyder det skarpt fra Sandrini.

Møllesagen

Esbjerg Kommune har sendt en lokalplan og et kommuneplantillæg for møllerne i Tjæreborg Enge i offentlig høring. Fristen udløber onsdag den 13. januar, og protestskrivelsen mod planerne for de kommende gigantmøller har rundet 1800 underskrifter.

Der er udarbejdet både lokalplan og kommuneplanændring for projektet. Sidstnævnte fastlægger en møllehøjde på maksimalt 180 meter, mens lokalplanen vil give mulighed for at opføre møller på 149-180 meter fra terræn til vingespids i øverste position.

Møllerne skal afmærkes med lys, hvilket er et krav fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Alle fire, nye vindmøller skal markeres med såkaldte hindringslys - mellem-intensive blinkende lys. I dagtimerne skal lysene være hvide, og i natperioden skal lysene være røde. Hindringslysene skal have mellem 20 og 60 blink pr. minut. Lysmarkeringen skal placeres øverst på vindmøllens nacelle (generatorhuset), og lyset skal altid, uanset møllevingernes placering, være synligt 360 grader i et vandret plan. Dette kan kun opnås ved opsætning af to lamper på møllen. Vindmøllerne skal herudover markeres med minimum tre lavintensive røde faste lys på mølletårnet. Lysene placeres i samme niveau og fordeles jævnt på mølletårnet omkreds, så synligheden fra alle retninger sikres.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce