Annonce
Esbjerg

Udvalgsformand indkalder til hastemøde om giftigt stof på gammel brandskolegrund: - Nu må den kommunale forvaltning tage ansvar

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini, har nu indkaldt til ekstraordinært møde for at få klarlagt PFOS-sagen på den gamle brandskole. Arkivfoto: Poul Anker Nielsen.
Stoffet Pfos, der har forgiftet mange familier i Korsør gennem kød fra græssende køer, er fundet på en grund i Esbjerg. Samtidig er det kommet frem, at Falck Safety Service ulovligt har udledt giftigt brandslukningsvand på selv samme grund gennem 11 år. Nu frygter miljøudvalgsformand i Esbjerg Kommune, Karen Sandrini (S), at sagen har et større omfang end som så. Derfor har hun indkaldt til hastemøde.

Esbjerg Kommune: Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), har lørdag formiddag indkaldt alle politikere i udvalget til et ekstraordinært møde mandag, hvor hun forventer, at embedsmændene i miljø-afdelingen kaster et mere klart lys over sagen om fundet af det giftige stof PFOS på den gamle brandskoles jord på Uglviggårdsvej i Esbjerg.

PFOS er et stærkt sundhedsskadeligt stof, som for år tilbage blev brugt i brandslukningsskum, men som siden 2011 har været ulovligt, og myndigheder landet over jagter nu stoffet i et forsøg på at kortlægge omfanget af forureningen.

Det sker i kølvandet på forgiftningssagen i Korsør, hvor det kom frem, at en lang række familier i årevis havde spist, hvad de troede var sundt og økologisk kød fra fritgående dyr tilhørende Korsør Natur- og Kogræsserforening. I stedet er flere end 100 personer nu forgiftet med det stærkt sundhedsskadelige, kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stof PFOS, der i årtier har været brugt i brandsluknings-skum, men siden 2011 har været ulovligt.

Annonce

Der skal tages ansvar

Indkaldelsen til det ekstraordinære møde i udvalget kommer i kølvandet på skiftende meldinger fra den kommunale forvaltning og forvirring om, hvor alvorlig forureningen med det stærkt sundhedsskadelige stof reelt er på grunden ved brandskolen.

- Nu har jeg simpelthen behov for, at der bliver taget ansvar, og at vi får fuldstændig klarlagt, hvad der er i denne sag. På den ene side får vi at vide, at der ikke er fare for hverken mennesker, natur eller dyr, og på den anden side hører vi, at der har været PFOS i det vand, der er sprøjtet ud på det nærliggende, grønne areal. Jeg synes, situationen er meget utryg, siger Karen Sandrini.

I forbindelse med sagen er det kommet frem, at den tidligere ejer af brandskolen, Falck Safety Services, i mere end 11 år fortsatte udsprøjtning af overskydende vand og slukningsvand fra brandsluknings-pladsen, selv om myndighedernes tilladelse var udløbet i 2007.

Vand fra brandsluknings-øvelser tilgår brandskolens interne renseanlæg sammen med regnvand. Efter rensning anvendes vandet igen til brandsluknings-øvelser på betonbelagt øvelsesplads, mens overskydende vand frem til 2018, hvor Esbjerg Kommune ved et tilfælde opdagede den ulovlige praksis, blev udsprøjtet på et nærliggende grønt område.

Annonce

PFOS ved Uglvig Bæk

Foreløbig synes det at kunne fastslås, at stoffet er fundet i jorden i nærheden af kursus- og træningscentret, nærmere bestemt i slam, der er gravet op fra den nærved beliggende Uglvig Bæk, ligesom forhøjede koncentrationer af stoffet er fundet i det spildevand, der i dag går fra virksomhedens renseanlæg til Din Forsynings renseanlæg. Dermed var der også PFOS i det vand, der mellem 2007 og 2018 uden tilladelse har været udsprøjtet i det grønne område ved den gamle brandskole, har kommunen konkluderet.

Ifølge Jyllands-Posten blev der taget prøver, inden den gamle brandskole blev koblet op på Din Forsynings spildevandsnet, og de viste et niveau, der var 500 gange over grænseværdien, og ifølge avisen var konklusionen fra en kemiingeniør fra Region Syddanmark, at i alt seks kilo af stoffet var blevet udledt i området ved Uglvig Bæk nær Esbjerg.

I en mail til politikerne i Plan & Miljøudvalget udsendt lørdag formiddag, gentager miljøchef på Esbjerg Kommune, Christina Egesvang Føns, den oplysning, hun fredag gav til JydskeVestkysten, at det er kommunens vurdering, at "der ikke er tilføjet ny PFOS til området, siden det er udfaset i slukningsskummet, og at det, som har været i spildevandet, og det, som er udsprøjtet på arealet, formentligt er indtrængning af PFOS fra den eksisterende forurening i området".

Samtidig tilføjer hun:

"Efter vores viden har der ikke været køer på arealet. Vi har ikke undersøgt forureningen på arealet, men ved, at det er der, idet der er fundet PFOS i det sediment, som blev gravet op fra Ulgvig Bæk".

Esbjerg Kommune fastholder efter alt at dømme stadig sin vurdering af, at omfanget af forureningen hverken er blevet værre eller bedre af, at Falck Safety Services fortsatte med udsprøjtning efter tilladelsens udløb, ligesom Esbjerg Kommune ikke mener, at forureningen udgør en væsentlig risiko for mennesker, natur eller drikkevandsinteresser.

Sagen kort

Efter store fund af det sundhedsskadelige og svært nedbrydelige stof PFOS i Korsør har Danske Regioner udpeget 145 lokaliteter i hele landet, som skal undersøges nærmere. Stofferne kan være udskilt til grundvandet ved brug af brandslukningsskum.

I Esbjerg Kommune er Esbjerg Brandskole, nu RelyOn Nutec, på Uglviggårdsvej 3 udpeget. Stedet har fungeret som brandøvelsesplads siden 1968 til i dag. Brandøvelsespladsen er fortsat i brug.

Brandskolen er i dag ejet af en kapitalfond, mens det oprindeligt var Esbjerg Kommune, der drev brandskolen i fællesskab med Falck-koncernen, i 2002 blev Falck eneejer af skolen, og senere købte en kapitalfond brandskolen, der i 2019 blev omdøbt til RelyOn Nutec.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Esbjerg

Esbjerg bliver testby: Syge får hjælp af frivillige under corona-pandemien

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Kultur For abonnenter

Hitler kaldte kendt slesvigsk kunstner "et svin" - alligevel tiggede han nazisterne om at komme ind i varmen: Anmelder giver ny bog om Nolde seks stjerner

Annonce