Annonce
Indland

Udvalgsformand kræver forklaring på nej til ekstra brysttjek

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Regionspolitikere skal drøfte ledelsesbeslutning om at trodse henstilling fra patienttilsynet om brysttjek.

Sagen om Region Midtjylland, der har valgt at trodse en henstilling fra Styrelsen for Patientsikkerhed om ekstra tjek for brystkræft, lander nu på politikernes bord.

- Den beslutning, der er truffet, er en ren administrativ beslutning. Det er ikke noget, vi har forholdt os til, siger formand for hospitalsudvalget Henrik Gottlieb Hansen (S).

Han vil nu have sagen drøftet på udvalgets møde 5. august.

- Vi skal have nogle gode forklaringer fra administrationen om, hvorfor vi ikke skal følge henstillingen, siger udvalgsformanden.

Jyllands-Posten kunne mandag fortælle, at Region Midtjylland afviser at følge en henstilling fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det drejer sig om en bestemt gruppe kvinder med specifikke brystsmerter.

Styrelsen mener, at kvinderne skal genindkaldes og have en såkaldt klinisk mammografi.

De pågældende kvinder har gennemgået en røntgenundersøgelse.

Men styrelsen mener, at kvinderne i overensstemmelse med de dagældende nationale retningslinjer har krav på den fulde pakke. Den omfatter også en fysisk undersøgelse og undersøgelse med ultralyd.

Koncerndirektør Ole Thomsen har forklaret, at regionen læner sig op ad speciallægers anbefalinger i Dansk Bryst Cancer Gruppe (DBCG).

- Vi lytter til dem, fordi det er den stærkeste samling af faglig ekspertise inden for brystkræft. Jeg ved ikke, hvem der rådgiver styrelsen, så de har en anden holdning, sagde Ole Thomsen mandag til Ritzau.

To andre regioner - Region Sjælland og Region Syddanmark - har valgt at følge styrelsens henstilling. Region Hovedstaden og Region Nordjylland har hele tiden givet kvinder med disse symptomer en fuld mammografi.

- Umiddelbart kan jeg ikke forstå, at vi som den eneste region skal skille os ud, siger Henrik Gottlieb Hansen.

I første omgang skal sagen drøftes af udvalgsmedlemmerne.

- Jeg vil ikke udelukke, at vi kan finde på at lave beslutningen om, siger formanden for hospitalsudvalget.

De nationale retningslinjer for området er per 18. juni 2019 blevet ændret, så kvinder med specifikke brystsmerter som udgangspunkt blot skal have en almindelig mammografi.

Styrelsen for Patientsikkerhed har dog valgt at fastholde henstillingen over for regionen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce