Annonce
Tønder

Udvalgsformand: Landdistrikter vokser bedst nedefra

Landdistrikts- og bosætningsudvalget arbejder på en række initativer, der skal gøre det lettere at være et lokalområde i kommunen, ifølgeudvalgsformand Leif Høeg Jensen (V). PR-foto
Ovenpå JydskeVestkystens artikelserie om lokalrådene i Tønder Kommune, fremhæver udvalgsformand Leif Høeg Jensen en række initiativer, som skal hjælpe landsbyerne.
Annonce

Tønder: Formanden for landdistrikts- og bosætningsudvalg, Leif Høeg Jensen (V), takker JydskeVestkysten for artikelserien ”På tur i Tønder Kommune”, der i de seneste uger har sat fokus på 10 lokalråd på egnen og de ildsjæle, som driver dem.


Vi oplever, at andre kommuner roser Tønder og søger inspiration, fordi vi er nået utroligt langt med vores landdistrikter. Vi er lykkedes med at få dem til at vokse nedefra med lokale initiativer.

Leif Høeg Jensen, formand for landdistrikts- og bosætningsudvalget


Der er i alt 27 lokalråd i kommunen, og hver landsby knokler løs med sine helt egne udfordringer, drømme og succeshistorier.

- I udvalget fornemmer vi, at der er masser af energi i Tønder Kommune. Vi ser, at lokalområder kan holde gang i deres skole, købmand og plejehjem, og vi ser, at de vil forbedre og forskønne deres områder. Det er investeringer, der sikrer ejerskab og virkelyst – og det giver bosætning nu og på længere sigt, fortæller Leif Høeg Jensen.

Han understreger også, at landdistrikts- og bosætningsudvalget er godt i gang med initiativer, der skal være til hjælp for de enkelte lokalråd.

Serie: På Tur i Tønder Kommune

Ude i de små samfund kan der være langt til den nærmeste skole eller dagligvarebutik. Men allligevel er der ildsjæle, der brænder for landsbyernes udvikling, og som ikke vil acceptere, at demografien taler imod landsbyens overlevelse. 

JydskeVestkysten har derfor taget en snak med 10 udvalgte lokalråd, der fordeler sig over hele kommunen. For at høre, hvad der rører sig, hvad 2020 har betydet for dem, og hvad fremtiden byder på.

- Vi oplever, at andre kommuner roser Tønder og søger inspiration, fordi vi er nået utroligt langt med vores landdistrikter. Vi er lykkedes med at få dem til at vokse nedefra med lokale initiativer. Det lokale demokrati er et stort arbejde, som kan være bøvlet og til tider meget tidskrævende, men det er ubetinget nødvendigt for udviklingen, siger udvalgsformanden.

Annonce

Udvalgets initiativer

Leif Høeg Jensen fremhæver blandt andet, at der er ansat en landdistriktskoordinator i kommunen, som står til rådighed for lokalrådene og sørger for, at udvalget har fingeren på pulsen med alt det, der foregår i de 27 råd.

Udvalget anerkendte det lokale engagement i landsbyerne i januar 2020 med en fordobling af driftstilskuddet til lokalrådene. Fra årligt at have 5.000 kroner til vedligehold og forskønnelse af landsbyerne, har hvert lokalråd nu 10.000 kroner og kan potentielt modtage op mod 30.000 kroner til driftsopgaver.

For at overskueliggøre de lokale kræfter, landsbyerne har til rådighed, har udvalget også investeret penge i en landsbyapp, der er i gang med at blive udviklet.

- Den skal samle kontaktoplysningerne på foreninger og idrætsklubber, så det bliver nemt for nytilflyttere at se, hvad der rører sig i landsbyen. Samtidig kan man koordinere lokale begivenheder, så det hele ikke foregår samme aften, forklarer Leif Høeg Jensen.

Annonce

Tilflyttere skal til

Derudover bliver der arbejdet med konceptet tilflytterhuse, som gør det muligt for familier at leje et hus i lokalområdet, inden de flytter til egnen.

I august 2020 blev det første private tilflytterhus i landet indviet i Sæd på foranledning af 16 lokale ildsjæle, der fik støtte af organisationen Balance Danmark og kommunen. Ved at starte et anpartsselskab fik tilflytterhuset i Sæd også adgang til landsbyfornyelsesmidler.

Leif Høeg Jensen fortæller, at der i øjeblikket arbejdes på at inddrage samme tilflytterhus-koncept til det kommende bofællesskab i Øster Højst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce