Annonce
Sønderborg

Udviklingshæmmede får lov at sælge egen marmelade

For to år siden kunne Naturværkstedet i Sjellerup fejre 25 års jubilæum. Til foråret kommer endnu en mulighed for at feste, når et nyt køkken og en gårdbutik kan indvies. Arkivfoto: Poul Skøtt

Beskyttet værksted har ventet tre måneder på at få lov at producere til salg. Det er et samlet udvalg nu tryg ved, at det kan.

Sjellerup: Kan man være tryg ved hygiejnen, når udviklingshæmmede skal stå for egenkontrol af en fødevareproduktion?

Ja, mener et enigt socialudvalg nu efter at have fået dokumentation for, hvordan SAABU Natur, også kendt som Naturværkstedet i Sjellerup, vil sikre en ordentlig egenkontrol.

Det beskyttede værksted har længe ønsket at indrette et køkken til produktion af frugtgelé, marmelade og saft af alle de bær, værkstedets brugere selv dyrker. Men i september valgte socialudvalget at udsætte en godkendelse, da Venstre i udvalget ønskede det nærmere belyst, hvordan værkstedet ville sikre hygiejnen og økonomien i projektet.

Vi skulle jo nødig, at nogen bliver syge efter at have købt et produkt, forklarede næstformanden Peter Jørgensen dengang til JydskeVestkysten. Nu understreger han, at projektet tager højde for alle regler inden for fødevaresikkerhed.

66 kvadratmeter

SAABU Natur i Sjellerup, i daglig tale Naturværkstedet, er indrettet i en tidligere landejendom på Bækvej 10 nord for Guderup. Har arbejder 32 borgere med dyrehold, pileproduktion, vedligehold af naturarealer og bygninger, honningproduktion og kreative produktioner.Det er planen, at i alt 66 kvadratmeter køkken og gårdbutik skal indrettes i en tidligere lade. Der bliver også et lille cafehjørne.

Samme krav

For Naturværkstedet og forvaltningen har senere understreget, at fødevareproduktionen kommer til at foregår efter Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning. Styrelsen vil også skulle godkende køkkenets indretning, og både brugere og ansatte bliver uddannet i fødevarehygiejne, før produktionen går i gang. Dertil kommer, at de udviklingshæmmede oplæres i at udføre egenkontrol, som også styres af ansvarlige medarbejdere.

- Vi skal leve op til samme krav som alle andre. Og jeg kan sige med sikkerhed, at udviklingshæmmede kan sikre hygiejnen. Det har man også erfaring med andre steder, siger værkstedets områdeleder Peter Westergaard Sørensen.

Annonce

Tegninger klar

13. december forventes byrådet at godkende, at socialudvalget bruger en mio. kroner på indretning af køkken og gårdbutik. Tegningerne er klar, så Peter Westergaard Sørensen forventer, at køkkenet er klar til brug i løbet af de første måneder næste år. Produktion på højtryk vil dog først ske efter næste års bærhøst.

Formanden for socialudvalget Niels Ole Bennedsen (S) glæder sig på brugernes vegne:

- De får flere muligheder. Der bliver en masse funktioner, som udviklingshæmmede kan indgå i, mener han.

Foruden marmeladeproduktion kan de udviklingshæmmede blive tilknyttet opgaver inden for salg, regnskab og kundebetjening.

Naturværkstedet håber at kunne sælge sine produkter til turister, der overnatter på Naturværkstedets nye bålhytte med shelter eller færdes på de nærliggende ride- og vandrestier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce