Annonce
Sport

Manchester City udelukkes fra europæisk fodbold i to år

Gleb Garanich/Reuters

Manchester City bliver straffet hårdt for brud på Uefas Financial Fair Play-regler.

Manchester City udelukkes fra europæiske klubturneringer i to år og får en bøde på 30 millioner euro (224 millioner kroner) for brud på reglerne om Financial Fair Play (FFP).

Annonce

Det oplyser Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) fredag i en pressemeddelelse.

Straffen gælder i sæsonerne 2020/2021 og 2021/2022.

Det er The Club Financial Control Body (CFCB), som har efterforsket sagen.

CFCB er det organ i Uefa, der dømmer i de sager, hvor fodboldklubber er under mistanke for at have forbrudt sig mod FFP-reglerne.

Ifølge CFCB har Manchester City begået alvorlige brud på FFP-reglerne ved blandt andet at overdrive klubbens sponsorindtægter mellem 2012 og 2016.

FFP er en forkortelse for Financial Fair Play, og reglerne handler blandt andet om, at klubber skal have orden i økonomien, og at gælden ikke må overstige en bestemt grænse over en flerårig periode.

Klubberne må ikke bruge flere penge, end de tjener, er grundidéen bag de finansielle spilleregler.

Man vil undgå, at budgetter og forbrug eskalerer, så bundløs gæld og konkurser bliver en realitet blandt fodboldklubberne.

Ifølge efterforskningen har Manchester City fejlinformeret Uefa i forhold til gæld, økonomi og indtægter i perioden fra 2012 til 2016.

Manchester City har reageret på straffen ved at meddele, at klubben snarest muligt vil appellere dommen til Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

- Manchester City er skuffet, men ikke overrasket over udmeldingen fra Uefa, skriver City på klubbens hjemmeside.

Den engelske klub fortæller, at den hele tiden havde regnet med at anke sagen til en instans uden for Uefa.

Manchester City mener at have nok dokumentation til at bevise klubbens uskyld i sagen og håber nu på hjælp fra CAS.

Tidligere har Manchester City også klaget til CAS, da klubben forsøgte at få sagen stoppet.

Klubben var utilfreds med, at Uefa sendte sagen videre til CFCB til at begynde med. Men CAS afviste Citys appel om at stoppe sagen og lod den blive efterforsket til bunds.

Manchester City hævder, at Uefas chefefterforsker allerede i december 2018 udtalte sig om, hvilke sanktioner han så for sig.

Og udtalelserne kom, før efterforskningen blev indledt, lød anken fra City, som stadig brokker sig over forløbet.

- Dette er en sag indledt af Uefa, behandlet af Uefa og afgjort af Uefa.

- Når denne forudindtagede proces nu er overstået, vil klubben søge en upartisk dom så hurtigt som muligt og vil derfor i første omgang bringe sagen for CAS, skriver City fredag.

Det er lækkede dokumenter fra whistleblowerplatformen Football Leaks, som blev bragt af det tyske magasin Der Spiegel, der er årsag til, at sagen er opstået.

Det er ikke første gang, at City er straffet for brud på FFP-reglerne. I maj 2014 blev klubben straffet med en bøde på 60 millioner euro og fik reduceret truppen i Champions League.

Ifølge AFP vil nummer fem i Premier League få en plads i Champions League i næste sæson, hvis City ender i top-4, og dommen ikke bliver ændret af CAS. Lige nu indtager Sheffield United pladsen som nummer fem.

I den nuværende sæson i Champions League er Manchester City nået til ottendedelsfinalen.

Her møder klubben Real Madrid i to opgør. Den første kamp spilles 26. februar i Madrid, og der er returkamp i Manchester 17. marts.

/ritzau/

Læs mere om Manchester Citys reaktion på straffen på klubbens hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce