Annonce
Esbjerg

Uenighed om forløb af ny cykelsti til Vadehavscentret

Kommunens udspil til en ny cykelsti til Vadehavscentret fører stien uden om Sdr. Farup, og det er borgerne i byen utilfredse med. De vil have stien igennem Sdr. Farup. Illustration: Esbjerg Kommune
Hos flere borgere i landsbyen Sdr. Farup er der utilfredshed med, at Esbjerg Kommune vil føre ny cykelsti til Vadehavscentret udenom byen. Udvalgsformand siger, at det er for dyrt at lave linjeføringen igennem byen.

Sdr. Farup: Når Esbjerg Kommune snart skal igang med at anlægge en længe ønsket cykelsti fra Øster Vedsted til Vadehavscentret i Vester Vedsted, så ligger det fast, at stien skal gå langs Øster Vedsted Vej og Sdr. Farup Vej til Vester Vedsted, hvor den skal dreje mod vest og nå Vadehavscentret ad de små grus- og markveje Kløjsvej og Ulvehøjvej.

På hvilken side af vejene, cykelstien skal føres er endnu ikke på plads, og meget tyder på, at der kan komme et stort bump på vejen ved Sdr. Farup, hvor kommunens linjeføring fører cykelstien øst og syd om byen istedet for igennem selve Sdr. Farup.

Netop den løsning er man lokalt lodret uenige i, for på et nyligt afholdt borgermøde var der ifølge beboer og talsmand for byens borgere, Kjeld Andreasen, enighed om, at cykelstien bør føres ind igennem Sdr. Farup.

- Vi forstår ikke kommunens linjeføring. Vi har holdt møde med kommunen, og skal nok finde en løsning, men vi synes det er mærkeligt, at man vil føre den igennem et skovområde, hvor ingen vil cykle når det er mørkt, og hvor børn tidligere ikke måtte opholde sig på grund af ulvefare. Nu vil man så lave en cykelsti i samme område, siger Kjeld Andreasen.

Annonce

Accepterer det

Men løsningen om en sti ind igennem Sdr. Farup bliver afvist af formand for kommunens Teknik & Byggeudvalg, Søren Heide Lambertsen(S).

- Det kan ikke lade sig gøre, og det håber jeg man har forståelse for. Det er økonomien ikke til, for der er ikke sat penge af til det. Det er i forvejen et dyrt projekt, og selv om det ville være fint at få en cykelsti ind igennem byen, er det ikke så ligetil i forhold til blandt andet eksproprieringer, siger Søren Heide Lambertsen og forklarer, at der heller ikke kommer lys på den nye cykelsti, der vil gå ud over marker og løbe op ad et skovområde ved Vester Vedsted.

Kan resultatet blive at man dropper en ny cykelsti, hvis man i Sdr. Farup insisterer på den skal føres igennem byen?

- Vi dropper ikke projektet. Økonomien er på plads, og siger vi nej nu, så kommer der ikke en cykelsti de næste 20 år, så det vil være dumt, men vi vil meget gerne i dialog med borgerne om, hvilke løsningsmuligheder, der er, siger Søren Heide Lambertsen.

Kjeld Andreasen ved godt, at det er Esbjerg Kommune, den tager den endelige beslutning.

- Vi er nødt til at acceptere, hvad kommunen siger, men det er beboerne i Sdr. Farup, der i sin kom med idéen om en cykelsti, og set på den baggrund synes jeg det er underligt, at man så fører en cykelsti uden om byen. Men vi har et godt samarbejde med kommunen, og jeg er sikker på, at vi sammen med kommunens ingeniører nok skal finde den bedst mulige løsning, siger Kjeld Andreasen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Ko-broen i Gesten er privat ejendom

Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce