Annonce
forside

Ufaglært rengøringspersonale på sygehusene: Over halvdelen har ikke en uddannelse

Over halvdelen af rengøringspersonalet på de fem sygehuse i Region Syddanmark er ufaglærte. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix

De rengøringsansatte i Region Syddanmark skal opkvalificeres inden 2022. I øjeblikket har 59 procent af personalet ikke en uddannelse inden for deres fag.

Rengøring: 59 procent af rengøringspersonalet på Region Syddanmarks fem sygehuse mangler en uddannelse inde for faget.

I regionen blev sundhedsudvalget i 2017 enige om, at alt rengøringspersonale, der gør rent i patientnære områder, som minimum skal være udlært som rengøringsteknikere, der er første del af serviceassistentuddannelse, inden 2022. Derfor kommer den høje andel af ufaglærte ikke bag på udvalgets formand, Poul-Erik Svendsen (S).

- Jeg vidste godt, at der var et efterslæb. Vi var godt klar over, at der var tale om mange, hvis vi ville have et generelt kompetenceløft. Vi har besluttet at opkvalificere rengøringspersonalet for at vise, at vi gerne vil rykke på det her område, siger han.

Udover at højne kvaliteten af rengøringen, så skal opkvalificeringen også være med til at mindske antallet af patienter, der bliver smittet af infektioner på sygehusene.

- Målsætningen er, at der er færre, der skal pådrage sig en infektion i fremtiden. Der har vi vurderet, at både rengøring, forskellige rutiner og de ting, som det sundhedsfaglige personale gør rent, skal have et løft, siger Poul-Erik Svendsen.

Annonce

Ufaglært rengøringspersonale på sygehusene

Andelen af ufaglært rengøringspersonale i 2018.


  • Sydvestjysk Sygehus: 52 procent.
  • Sygehus Sønderjylland: 75 procent.
  • Sygehus Lillebælt, Vejle: 86 procent.
  • Sygehus Lillebælt, Kolding og Middelfart: 78 procent
  • Odense Universitetshospital: 49 procent
  • Samlet: 59 procent.

Store forskelle mellem sygehusene

Andelen af faglært personale er dog meget forskellig på hvert enkelt sygehus. På både Odense Universitetshospital og Sydvestjysk Sygehus er fordelingen af faglærte og ufaglærte blandt rengøringspersonalet tæt på 50 procent. Men på Sygehus Sønderjylland og Sygehus Lillebælts afdelinger er andelen af ufaglært rengøringspersonale over 70 procent.

- Samlet set skal der i mit hoved ikke være forskel på sygehusene. Det er hele vejen rundt, at man skal have løftet, så man får flere, der bliver uddannet som assistenter, siger Poul-Erik Svendsen.

I dagsordenen for sundhedsudvalgets møde den 18. september står der, at selvom alle sygehuse er gået i gang med en løbende uddannelse af personalet, så er det ikke alle, der forventer at kunne være i mål inden 2022. Poul-Erik Svendsen ved ikke, hvilke sygehuse det drejer sig om, men han har et bud på forklaringen.

- Man kan jo ikke have alle på kursus, der er jo også nogen, som skal arbejde. Det må være logistik. Hvis der er nogen, der siger, at de ikke kan nå det, så vil vi bede om begrundelsen og så tage diskussionen derfra, siger han.

Fra 2017 til 2018 er det samlede antal af ufaglært rengøringspersonale faldet fra 72 til 59 procent i regionen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce