Annonce
Indland

Uffe Elbæk byder sig til som politisk elskerinde

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Selv om Alternativet ikke peger på Mette Frederiksen som statsminister, har partiet været til forhandlinger.

Alternativet peger ikke på Mette Frederiksen (S) som statsminister. Alligevel var partiet - med politisk leder Uffe Elbæk i spidsen - indbudt til regeringsforhandlinger tirsdag.

Uffe Elbæk og partiet ankom med det ene formål at skubbe på for sine ambitioner for klimaet.

- Hvis vi kan være med til at skubbe på i en progressiv retning, så vil vi selvfølgeligt meget gerne det, sagde Uffe Elbæk og fortsatte:

- Vi er den grønne vagthund, men vi er en imødekommende vagthund, hvis man kan bruge det begreb. Vi er klar til at gå i en seriøs dialog, hvis der overhovedet er brug for vores mandater.

Alternativet har sammen med de partier, der peger på Mette Frederiksen, indgået en aftale før valget om, at en kommende regering skal binde sig til en klimalov og sænke udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Og klimaet er da også højest på dagsordenen for partiet, der gik markant tilbage ved valget.

Valget endte med, at Socialdemokratiet kan danne regering uden Alternativet med støtte fra SF, De Radikale og Enhedslisten.

- Vi har en masse gode ideer til alt fra landbrug, byggeri og til, hvordan vi får en grøn finanslov, sagde Uffe Elbæk og fortsatte lige ind temaet finansiering, der er der, hvor støttepartierne er længst fra hinanden:

- Der, hvor vi virkeligt fangede deres interesse, var, da vi spurgte, hvor pengene skal komme fra.

Ved at stå alene og altså ikke pege på en statsministerkandidat mener Uffe Elbæk, at partiet står friere i det parlamentariske arbejde. På vej ud af mødet satte Uffe Elbæk flere ord på den rolle:

- Vi bliver ikke nogen, der står med korslagte arme og er grønne og sure.

- Som jeg sagde derinde, så - sagt lidt upassende - synes jeg, at Mette Frederiksen skal se os som elskerinden, der står derude. Og hvis vi skal lege, så kan vi måske lege.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce