Annonce
Danmark

Uffe Elbæk stopper som Alternativets politiske leder

Uffe Elbæk trækker sig som leder for Alternativet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2019
Alternativets stifter vil til februar sige farvel til posten som politisk leder, men fortsætter i Folketinget.

Uffe Elbæk stopper 1. februar næste år som politisk leder af Alternativet.

Det meddeler han i et nyhedsbrev.

65-årige Uffe Elbæk, der grundlagde Alternativet i 2013, fortsætter dog i Folketinget.

- Det er en af de største beslutninger, jeg har taget i mit liv, for Alternativet betyder så meget for mig og har defineret mig i så manges øjne, skriver Uffe Elbæk i et brev til partiets medlemmer.

- Jeg sagde efter valget (folketingsvalget 5. juni, red.), at jeg aldrig kunne drømme om at gå fra borde, når skibet er i oprørt hav. Sådan har jeg altid haft det, uanset hvilken arbejdsplads jeg har stået i spidsen for.

- Og som jeg oplever det, er Alternativet et godt sted lige nu, skriver Uffe Elbæk og nævner finansloven og klimaloven som to eksempler, hvor partiet har fået indflydelse for nylig.

Uffe Elbæk, der også er Alternativets gruppeforperson, førte partiet i Folketinget med ni mandater, da Alternativet i juni 2015 stillede op til folketingsvalget for første gang.

Siden fulgte en række mindre heldige sager for partiet, og opbakningen til Uffe Elbæk og co. faldt.

Ved valget i juni i år måtte partiet nøjes med at få fem mandater.

I perioden op til valget havde Alternativet lanceret et alternativ til de mere traditionelle blokke i dansk politik, rød og blå blok.

Alternativets grønne blok med Uffe Elbæk som statsministerkandidat blev dog ikke vel modtaget af vælgerne ved folketingsvalget 5. juni.

Efterfølgende måtte Alternativet fra politiske iagttagere også høre på, at partiet ved at lave sin egen grønne blok spillede sine kort af hænde i de efterfølgende regeringsforhandlinger.

Her deltog Alternativet kun i yderst begrænset omfang, og partiet var ikke en del af det endelige forståelsespapir mellem Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten.

Uffe Elbæk tænker altså selv, at han nu giver Alternativet videre i en bedre forfatning end lige efter valget.

- Der er sikkert nogen, der synes, det er for tidligt, der er sikkert også nogen, der synes, det er er for sent. Nogen, der synes noget tredje. Sådan er det. Men nu bliver det sådan her, skriver han.

- Hovedbestyrelsen har designet et bud på en proces for valget af en ny politisk leder, som I (medlemmerne, red.) skal tage stilling til inden – ved et ekstraordinært landsmøde 13. januar.

- Det glæder jeg mig til at følge med i. Men jeg kommer selvfølgelig ikke til at blande mig i det, skriver Uffe Elbæk.

/ritzau/

Annonce

Tidslinje: Alternativet fra idé til politisk parti  

Uffe Elbæk træder tilbage som politisk leder for Alternativet. Partiet var han selv med til at stifte og udvikle, hvilket skete på utraditionel vis.

Her følger en tidslinje over forløbet:

* 27. november 2013: Uffe Elbæk og Josephine Fock præsenterer på et pressemøde på Christiansborg Alternativet som nyt politisk parti.

* Februar 2014: Alternativet går i gang med at afvikle 20 såkaldte politiske laboratorier, hvor partiets politik bliver udviklet af mere end 700 interesserede borgere.

* 24. maj 2014: Alternativet fremlægger udkastet til et partiprogram på Alternativets årsmøde i Aarhus. Udkastet bliver med en række konkrete ændringsforslag vedtaget ved samme møde.

* 23. februar 2015: Alternativet opnår det nødvendige antal underskrifter til at blive opstillingsberettiget til Folketinget.

* 18. juni 2015: Partiet får med Elbæk i spidsen 4,8 procent af stemmerne ved folketingsvalget, hvilket svarer til ni mandater.

* I løbet af valgperioden løber partiet ind i flere uheldige sager om blandt andet seksuelle krænkelser i partiet.

* Ved kommunalvalget i 2017 får Alternativet to borgmesterposter, blandt andet posten som kultur- og fritidsborgmester i København.

Niko Grünfeld får under ét år på den post. Han går af, efter at han er blevet kritiseret for at give urigtige oplysninger på sit cv og købe dyre møbler til sit borgmesterkontor.

* 6. juni 2019: Alternativet får tre procent af stemmerne ved folketingsvalget og mister fire mandater, så de kun har fem mandater.

* 16. december 2019: Uffe Elbæk meddeler, at han træder tilbage som politisk leder fra 1. februar 2020. Han fortsætter dog i Folketinget bagefter.

Kilder: Folketinget, Alternativet, Ritzau.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Regeringen gør for lidt ved giftgrunde

Et forbavsende bredt flertal af partierne i Folketinget kunne i december blive enige om ét af de største politiske eksperimenter i nyere tid. Det var, da de indgik aftalen om klimaloven med dens mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Prisen er endnu uvis, men den kan blive tårnhøj. Til gengæld er det sikkert, at det ikke vil kunne mærkes på det globale klima, om målet bliver nået eller ej. Dertil er den danske udledning af klimagasser for beskeden. Til sammenligning er det lige så forbavsende, at der i finansloven ikke kunne skaffes flertal for at finde flere penge til oprensning af de ti største giftforureninger i Danmark. Her er den mulige pris kendt. Den bliver på op imod fire milliarder kroner. Og effekten af en oprydning vil være mærkbar for både natur og de mennesker, der bor ved de giftramte områder. Her kunne nogle af de penge, vi som samfund risikerer at skulle brænde af på at nå klimamålet i 2030, gøre gavn. Det er regionernes opgave at stå for oprydningen på giftgrundene, men de har slet ikke penge nok til at løse opgaven. Derfor skal der mange flere penge til fra staten, hvis giften skal væk fra blandt andet Kærgård Plantage, Grindsted og Himmark Strand på Als. De tre steder er alle blandt landets ti største forureninger. Desværre lader miljøminister Lea Wermelin (S) ansvaret forblive hos regionerne. Hun har meddelt dem, at de må komme med en samlet plan, og så må de se, hvad de kan få ud af deres årlige økonomiforhandlinger med staten. Det er meget uambitiøst af en regering, som ellers har meget høje ambitioner på naturens vegne. I stedet er der brug for en bred politisk aftale i Folketinget, som fastlægger et mål for, hvornår de såkaldte generationsforureninger skal være fjernet. Med tilhørende finansiering. Den nuværende situation med dens uvished for de giftramte områders fremtid er helt uacceptabel.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];