Annonce
Indland

Elbæk og Østergaard afviser hysteri: Vi må gøre mere for klima

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
DF-formand kalder debatten klimahysterisk, men det afviser Alternativet og De Radikale, der vil gøre mere.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, vil fremover gerne have færre køer og et landbrug, der er plantebaseret.

Det siger han, fordi Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, taler for at frede dansk landbrug, da debatten er blevet for "klimahysterisk".

Men det afviser Elbæk en uge inde i valgkampen.

- Det er helt paradoksalt at høre en partileder fra et større borgerligt parti sige, at klimadebatten er hysterisk, når FN's klimapanel siger, at vi skal være fem gange så ambitiøs, siger han.

Kristian Thulesen Dahl mener, at dansk landbrug er et af verdens mest klimavenlige, og at der er brug for landbrug i Danmark.

Det medgiver Uffe Elbæk, men han taler for, at landbruget skal omstilles til at være plantebaseret.

- Vi er et af de lande, hvor landbrug fylder aller-allermest. Jeg tror kun, at det er i Bangladesh, at landbruget fylder mere af det geografiske område end i Danmark, siger Uffe Elbæk.

Kristian Thulesen Dahl taler også for, at klimadebatten er blevet moraliserende, hvis borgerne kigger fordømmende på hinanden, når de skal vælge kød eller grønt ved køledisken, når de handler.

Den del vil Uffe Elbæk gerne give ham ret i.

- Det må ikke blive moralsk fordømmelse af den enkelte borger. Politikernes opgave er at skabe de rigtige ramme for, at det bliver lettere at gøre det rigtige.

- Det vil sige, at vi skal sænke momsen på frugt og grønt, og kød skal koste noget mere, fordi det har et tungt klimaaftryk. Alle varer skal have den pris, der svarer til dets klimaaftryk, om det er kød, fly, cigaretter eller gulerødder, siger Uffe Elbæk.

De Radikales leder, Morten Østergaard, mener, at Kristian Thulesen Dahl siger, som han gør, fordi han ikke har en egentlig klimapolitik.

- Det har intet med hysteri at gøre, og jeg synes, at det er en hånlig attitude over for skoleelever, gymnasieelever, og voksne i Danmark, der efterhånden har indset, at den her dagsorden er vores generations allerstørste politiske ansvar.

- Hvis vi svigter her, vil alle efterfølgende generationer lide under det. At kalde det hysteri, synes jeg, udstiller, hvor langt væk fra virkeligheden, Dansk Folkeparti er, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce