Annonce
Sønderborg

Uforstående politikere: Førtidspensionister kan sende boligområde uden megen kriminalitet på hård ghettoliste

Nørager i Sønderborg er kommet på den hårde ghettoliste. Arkivfoto: Timo Battefeld
Boligområde uden megen kriminalitet i Sønderborg avancerede til hård ghetto og delvis nedrivning, fordi der bor mange førtidspensionister. Urimeligt lyder det fra begge sider af byrådet i Sønderborg.
Annonce

Boligområdet Nørager/Søstjernevej i Sønderborg er for femte år i træk kommet med på ghettolisten.

Det betyder, at området og de 1.266 beboere med avancerer til at blive hård ghetto. Ifølge ghettoloven fra 2018 betyder det, at 60 procent af boligerne skal rives ned.

- Jeg vil ikke sige, her ikke er nogen problemer, men vi er i forvejen ved at udarbejde en helhedsplan for området, der indebærer, at antallet af boliger reduceres. Men det giver ikke mening at gøre det med 60 procent, siger borgmester Erik Lauritzen (S) til Fagbladet Boligen.


- Jeg kan forstå, de voldsomme værktøjer kommer i brug i nogle af landets større og mere problemfyldte området. Men det her er jo ikke noget, der kan kaldes ghetto. Her er tryghed og ingen kriminalitet. Området er inde i en rigtig god udvikling.

Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg Kommune


Et boligområde med over 1000 beboere optages på ghettolisten, når andelen af beboere i området med ikke-vestlig baggrund er større end 50 procent. Nørager/Søstjernevej er 66,6 procent indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige land. Derudover skal området i fem år i træk opfylde mindst to af fire kriterier.

- Jeg kan forstå de voldsomme værktøjer kommer i brug i nogle af landets større og mere problemfyldte området. Men det her er jo ikke noget, der kan kaldes ghetto. Her er tryghed og ingen kriminalitet. Området er inde i en rigtig god udvikling, siger borgmesteren.

Annonce

Ude af proportioner

Han bakkes op af Jan Rytkjær Callesen, medlem af byrådet for Dansk Folkeparti og med til at stemme ghetto-loven igennem i 2018, hvor han sad i Folketinget. Han mener også, at loven er ude af proportioner, når det rammer områder som Nørager/Søstjernevej.

- Da jeg stemte for loven tilbage i 2018 var det, fordi vi ville gøre op med kriminelle bandemedlemmer i områder som Vollsmose, Gellerup og Mjølnerparken, Nørager/Søstjernevej har intet tilfælles med de områder. Der har været utrygt for nogle år siden. Det er der ikke mere, siger Jan Rytkjær Callesen.

Nørager/Søstjernevej har været på ghettolisten siden 2010 men ikke i 2014 og 2015. Området opfyldte i år to ud af fire ghettokriterier.  73,3 procent af beboerne mellem 30 og 59 år har kun en grundskole. Dermed er grænsen på 60 procent klart overskredet.

Det andet ghetto-kriterie, som området falder på, er antallet af beboere på offentligt forsørgelsen. I Nørager/Søstjernevej er det 41,8 procent, og her er grænsen 40 procent. Cirka 200 ud af de 370 på overførselsindkomst er dog førtidspensionister.

- Jeg bryder mig afgjort heller ikke om, at 200 af de beboere, som risikerer at trække boligområdet på den hårde ghettoliste er førtidspensionister. Man får tilkendt førtidspension, fordi man ikke kan arbejde. Ikke fordi man er doven. Derfor bør de ikke regnes med i ghettoregnskabet, siger Jan Rytkjær Callesen.

DF-politikeren opfordrer regeringen til at tage imod forslaget fra hans eget parti om en periode at sætte optaget af nye boligområder på den hårde ghettoliste på stand by, så man kan finde ud af, hvordan der går med 15 boligområder, som allerede er i gang med effektuere konsekvenserne af at være på listen.

Sådan ser det ud

Nørager/Søstjerne ventes at opfylde to ud af fire ghettokriterier:

  • 73,3 procent mellem 30 og 59 år har kun en grundskole i uddannelse. Området overskrider dermed grænsen på 60 procent og har i dag 71 personer for meget med lav uddannelse.
  • En stor del af indvandrere har en medbragt uddannelse fra udlandet, men den tæller ikke med. Skete det ville andelen med lav uddannelse være markant under 60 procent.
  • Beskæftigelsen er fra 2015 steget fra 37 til 45 procent, mens antallet af langtidsledige er gået fra 44 til 39 procent i 2019. Alligevel er der stadig for mange på offentlig forsørgelse.
  • Helt nøjagtigt var det 41,8 procent af beboerne i 2019, og grænsen er på 40 procent. Cirka 200 ud af 370 af overførelsesmodtagerne i området er førtidspensionister.
  • Derimod er kriminaliteten i området under den faste ghetto-grænse på 2,27 procent. I 2018/19 boede der 1,49 procent dømte i området.

  • Også når det gælder den gennemsnitlige indkomst er boligområdet med 60,8 procent af regionsgennemsnittet højere end den fastsatte grænse på 55 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce