Annonce
Tønder

Uheldskryds: To sorte pletter på Tønders landkort

Gentagne gange er der i løbet af de sidste mange år sket sammenstød i Gærup-krydset mellem Østerbyvej og Gærupvej. Foto: Uwe Iwersen
Netop nu er der to registrerede uheldsbelastede kryds i Tønder Kommune, og et tredje dukker formentlig op ved næste opgørelse. Uhelds-udviklingen indgår i næste års fordeling af trafiksikkerhedsmidler.

TØNDER: På Tønders kommunale vejnet befinder sig i øjeblikket to sorte pletter. Og en tredje er formentlig på vej.

Sådan lyder status fra den seneste opgørelse over uheldsbelastede kryds i Tønder Kommune.

Den såkaldte sortpletudpegning baserer sig på de seneste hele fem års uheldsdata, og omfatter de politiregistrerede personskade- og materielskadeuheld.

De to nuværende sorte kryds i Tønder er Gærup-krydset mellem Gærupvej og Østerbyvej ved Daler samt Hønningkrydset mellem Rømøvej og Arnumvej nord for Arrild.

Det tredje uheldskryds, som vej- og parkchef i Tønder Kommune, Lars Erik Skydsbjerg, forventer vil dukke op ved næste optælling, er Bredbjerg-krydset nordøst for Skærbæk mellem Rømøvej/Ullerupvej/Hedebovej. Her har der på det seneste været så mange sammenstød, at krydset efter alt at dømme vil dukke op som "sort plet" i næste optælling.

Annonce

Sort plet

Kriteriet, for at et kryds bliver udpeget som sort plet, er:

- fire politiregistrerede uheld i krydset i løbet af de seneste fem år.

Kriteriet, for at en strækning bliver udpeget som sort plet, er:

- fem politiregistrerede uheld over en strækning på 500 meter i løbet af de seneste fem år.

Til efterretning

Uhelds-statistikken har været forelagt til orientering på det seneste møde i teknik- og miljøudvalget. Her og nu er der ikke noget, politikerne kan stille op. Men de sorte pletter kommer ifølge formanden for udvalget, Bo Jessen (V), på dagsordenen og med i overvejelserne, når trafiksikkerhedsmidlerne for 2020 skal prioriteres og fordeles. På det tidspunkt vil Gærup-krydset formentlig ikke indgå i overvejelserne. Tønder Kommune har nemlig tidligere ændret krydsets udformning og skiltning, og i august blev der frigivet yderligere 50.000 kroner til forbedringer på netop det sted.

I den aktuelle optælling er der i Tønder Kommune ingen sort plet-strækninger.

Fuld stop

I Gærup-krydset er der i perioden fra 2014-2018 sket to færdselsuheld med personskader og tre uheld med materielle skader. Krydset har i en længere periode været registreret som en sort plet.

I Hønning-krydset er der i samme periode registreret fem uheld med materielle skader. Krydset har ikke tidligere været udpeget som sort plet, og holdes nu under observation for at finde frem til, hvorvidt der er tale om en tilfældig ophobning af uheld, inden der foreslås konkrete ændringer.

Fælles for begge uheldskryds er, at der er fuld stop. Dermed kan sammenstødene alene forklares med, at bilister ikke overholder vigepligten.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Annonce