Annonce
Sønderborg

Uhygge på teglværket: Mørket sænker sig over Cathrinesminde

Malene Munk Møller, Annette Volander og Sussi Vangsgaard i gang med forberedelserne til 'Mørkets Gerninger'. Foto: Timo Battefeld
Foreningen Broager Kultur står lørdag den 2. november for en skræmmende oplevelse på Cathrinesminde Teglværk, når det historiske sted omdannes til 'Mørkets Gerninger - Mareridt på teglværket'.

Iller: Blodige lemmer, en babydukke og masser af sår bliver en del af eventen 'Mørkets Gerninger - Mareridt på teglværket', som finder sted på Cathrinesminde Teglværk på lørdag. Det er foreningen Broager Kultur, som har taget initiativ til at åbne op for teglværkets skyggeside.

Formand Mette Labori fik ideen, da hun besøgte det historiske teglværk.

- Jeg tænkte, at de her rammer kan et eller andet. Bare at være der en mørk aften er ubehageligt, fortæller Mette Labori.

Foreningen fik lov til at låne teglværket, hvis eventet havde et korrekt historisk perspektiv.

- Det er en blanding af mareridt, overtro og realiteter, der underbygger det historiske, siger Mette Labori.

'Mørkets Gerninger' foregår i 1919, hvor en soldat vender hjem, men han kan ikke finde sin kone, Cathrine. Publikum køber billet til et bestemt tidspunkt og bliver ledt igennem teglværket på en halv time. Undervejs vil de blandt andet møde en læge, en trold, folk med den spanske syge og brandofre.

- Det er ikke bare halloween. Skuespillerne er klædt ud som teglværksarbejdere, og der er fattige børn, siger Malene Munk Møller fra Broager Kultur.

Det lille Teater i Gråsten har lavet en film, der introducerer publikum til historien. Også Jydske Landsoldater hjælper til.

Annonce

Mørkets gerninger

Mørkets gerninger kan opleves lørdag den 2. november på Cathrinesminde Teglværk. Den børnevenlige udgave for børn i alderen 8-12 år foregår kl. 16-18, mens de voksne og børn fra 13 år kan booke en tid mellem kl. 20-23.30.
Billetter kan købes via https://broagerkultur.nemtilmeld.dk

70 frivillige

Foreningen har samlet 70 frivillige, som blandt andet er skuespillere, statister, sminkører og hjælpere til at stille op, pakke ned og sælge mad og drikkevarer på dagen. En lille gruppe af de frivillige arbejdede søndag på at producere blodige lemmer, sår og planlægge sminkningen af skuespillerne.

Annette Volander er dekoratør og har flere gange været med til at lave horrorhouses.

- Det her er autentisk. Det er ting, som kunne være sket på teglværket. Det er vigtigt at se tilbage på det, som vi kommer fra. Vi går midt i historien, vi skal bare tage hul på den, siger Annette Volander, mens hun står med en snor, som skal blive til en navlestreng.

Mange af de frivillige er fra Broager.

- Vi gør også det her for at løfte Broager. Det er vi gode til på Broagerland, at løfte i flok, siger Annette Volander.

Broager Kultur er vant til at lave arrangementer, men det er første gang foreningen kaster sig ud i et så utraditionelt arrangement.

- Vi håber på stor opbakning på lørdag, for det er et mega stort arbejde. Det er noget anderledes, og vi kan også se, at mange yngre har meldt sig som frivillige. Jeg er vild med, hvor mange frivillige, der vil engagere sig i lokalsamfundet, siger Mette Labori.

Søndagens huskeliste for arbejdsholdet. Foto: Timo Battefeld
Søndag blev der produceret sår og lemmer til lørdagens event. Foto: Timo Battefeld
I en kold lade blev forarbejdet lavet, så Christina Schäfer får en varm krammer af Annette Volander. Foto: Timo Battefeld
Frank Esbjerg laver knogler, mens hunden Fox er på vagt. Foto: Timo Battefeld
Mette Labori fik ideen til eventet på Cathrinesminde Teglværk. Foto: Timo Battefeld
Blodige forberedelser. Foto: Timo Battefeld
Frank Esbjerg er hjemmeværnsmand og vant til at sminke og lave effekter til øvelser. Foto: Timo Battefeld
Frivillige forbereder 'Mørkets Gerninger', som foregår på Cathrinesminde Teglværk næste weekend. Foto: Timo Battefeld
Frivillige forbereder 'Mørkets Gerninger', som foregår på Cathrinesminde Teglværk næste weekend. Foto: Timo Battefeld
Frivillige forbereder 'Mørkets Gerninger', som foregår på Cathrinesminde Teglværk næste weekend. Foto: Timo Battefeld
Frivillige forbereder 'Mørkets Gerninger', som foregår på Cathrinesminde Teglværk næste weekend. Foto: Timo Battefeld
Frivillige forbereder 'Mørkets Gerninger', som foregår på Cathrinesminde Teglværk næste weekend. Foto: Timo Battefeld
Frivillige forbereder 'Mørkets Gerninger', som foregår på Cathrinesminde Teglværk næste weekend. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce