Annonce
Udland

Ukraine-toprådgiver: Trumps opkald var upassende

Loren Elliott/Reuters
Det var upassende for USA's præsident at bede en anden regering undersøge en politisk modstander, siger vidne.

Præsident Donald Trumps meget omdiskuterede telefonsamtale med sin ukrainske kollega, Volodymyr Zelenskij, var upassende.

Det siger oberstløjtnant Alexander Vindman, som er den øverste Ukraine-ekspert i USA's nationale sikkerhedsråd, og som tirsdag har taget plads i vidneskranken i Kongressen.

Her fortsætter de offentlige rigsretshøringer, der skal afklare, om Trump misbrugte sin magt, da han bad Zelenskij undersøge forhold omkring demokraten Joe Biden.

- Det er upassende for USA's præsident at kræve, at en udenlandsk regering undersøger en amerikansk statsborger og politisk modstander, siger Vindman i sine indledende bemærkninger.

Præsidentens anmodning kunne være med til at undergrave den amerikanske Ukraine-politik, tilføjer Vindman.

I de forudgående undersøgelser, der foregik bag lukkede døre, har Vindman sagt, at der "ikke var tvivl om", at Trump bad Ukraines præsident om at finde oplysninger om Joe Biden.

Demokraten Adam Schiff, der som formand for efterretningsudvalget leder høringerne, kritiserer Trump for at have "sat sine egne politiske interesser over nationens".

- Han undergravede vores militære og diplomatiske støtte til en vigtig allieret og undergravede USA's indsats mod korruption i Ukraine, siger Schiff.

Også Jennifer Williams, der er rådgiver for vicepræsident Mike Pence, betegner opkaldet mellem Trump og Zelenskij som "usædvanligt", fordi de to præsidenter kom ind på, hvad der lød til at være "hjemlige politiske anliggender".

Williams var en af de personer, der lyttede med på det omstridte telefonopkald, der fandt sted 25. juli.

Hun er blandt de vidner, som Trump har kritiseret offentligt og med navns nævnelse. Vindman er blevet kritiseret på Fox News af Trumps allierede, der har stillet spørgsmål ved hans loyalitet, siger Schiff.

Oberstløjtnant Vindman tilføjer i sit forberedte udsagn, at "umodne og feje" angreb mod vidner er "forkastelige", men uden at nævne præsidenten ved navn.

Kernen i rigsretshøringerne er, om Trump misbrugte sin magt, da han bad Zelenskij undersøge Joe Bidens søn.

Det skete, samtidig med at Det Hvide Hus tilbageholdt militær bistand til Ukraine for knap 400 millioner dollar.

Biden er en af de demokratiske politikere, der kan ende med at blive Trumps modstander ved præsidentvalget i 2020.

Ud over Vindman og Williams skal to andre vidner høres tirsdag. Det er Kurt Volker, som har været USA's særlige udsending i Ukraine, og Tim Morrison, der er tidligere Rusland-ekspert i USA's nationale sikkerhedsråd.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce