x
Annonce
Aabenraa

Ulækkert: Slamsugere i sving for at undgå kloakvand i afløbene

Jorden er mættet af vand, og regnen har ikke nogen steder at sive hen i øjeblikket. Foto: Claus Thorsted
Februar måneds store regnmængder har givet forsyningsselskabet Arwos en del at se til. I den vestlige del af Aabenraa Kommune står grundvandet så højt, at det trænger ind i kloaksystemet.

AABENRAA: På den lette jord i den vestlige del af Aabenraa Kommune er der efterhånden store problemer med de enorme mængder regn, der er faldet på det seneste.

Regnen får grundvandet til at stå så højt, at det visse steder trænger ind i kloaksystemet, og så er Arwos nødt til at komme med en slamsuger og fjerne vand, inden det løber op af afløb og toiletter i folks huse.

Det er blandt andet galt omkring Tinglev, hvor Arwos fornylig måtte hælde et sted mellem 300 og 500 kubikmeter kloakvand ud på en mark.

- Det er første gang, det er sket på den måde, mens jeg har været i Arwos. Vi var nødt til at handle meget hurtigt i dette tilfælde. Havde vi ikke pumpet vandet ud på marken, ville det kort efter været kommet op af private afløb, forklarer Ole Damm, der er direktør for Arwos.

Han gør opmærksom på, at der kun var omkring 10 procent kloakvand i det vand, der blev pumpet ud på marken.

Som regel når Arwos at suge det overskydende vand op af brønde og køre det til rensningsanlægget i Bov, hvor der stadig er ledig kapacitet.

- Det er dog svært efterhånden at finde ledige slamsugere og tankvogne i området, pointerer Ole Damm.

Annonce

Når uheldet er ude

Som udgangspunkt er det Arwos, der har ansvaret for kloakvand i stueetagen hos husejerne i kommunen - med mindre, der er noget galt med de private installationer.

På grund af de store regnmængder har Arwos lagt information om kloakvand i stueetagen og vand i kældre ud øverst på hjemmesiden.

Utætheder

Efterhånden har Arwos mange steder - blandt andet i Tinglev-området - fået separeret vandledninger og kloakledninger, og det mindsker naturligt nok risikoen for, at kloakvand og regnvand blandes sammen. Alligevel opstår der problemer, når der kommer så store mængder regn, som tilfældet har været i februar i år.

- Når grundvandsspejlet står så højt, som tilfældet er nu, kan vandet sive ind i kloaknettet nedefra, hvis kloakledningerne ikke er helt tætte. Det er vores ledninger, men det er ikke altid tilfældet på de kloakledninger, der ligger inde på folks private grunde, fortæller Ole Damm.

Den høje grundvandsstand giver blandt andet problemer i området omkring Bylderup-Bov, Tinglev, Rens og Bolderslev.

- Vi er udfordrede i disse områder. Det er næsten lige meget, hvor man kigger hen, så pibler vandet ud, siger Ole Damm, som ikke er helt tilfreds med, at meteorlogerne lover endnu mere regn i weekenden.

Arwos er presset i øjeblikket på grund af vandmængderne, fortæller direktør Ole Damm. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce