Annonce
Varde

Ulla: Min mand siger, jeg bor her

Ulla Vaarning er så bidt af at væve, at hun tit er oppe ved sin væv fem dage om ugen, plus en aften. Foto: André Thorup
Ulla Vaarning har vævet i mere end 30 år – men hun er stadig så bidt af det, at hun væver, såsnart hun ser sit snit til det.

Varde: - Min mand siger, at jeg bor her, siger Ulla Vaarning og griner.

Hun er 70 år og har både været revisor, telegrafist og socialrådgiver. De seneste år i fængsel. Men nu er hun pensionist, og vild med at væve.

- Jeg er her mandag, onsdag og fredag. Og så sker det, jeg også er her om tirsdagen. Og om torsdagen, siger hun og griner.

Hun er i gang med et stykke stof i blåt, rødt, grønt og natur. Måske til en skjorte.

Væven, hun bruger, har hun lånt.

- Sådan er det her. Jeg ville købe en større væv, og så sagde en af de andre, at jeg kunne låne den her. Så er der en anden, der låner min væv, siger hun og fortsætter:

- Vi er meget hjælpsomme overfor hinanden. Man forstyrrer ikke folk, der sidder og tæller, selvfølgelig gør man ikke det, men ellers er her altid stor hjælpsomhed.

Hun har vævet siden firserne. Hun har altid strikket meget, og så fik hun en rok, fordi hun ville spinde sit eget garn.

- I forbindelse med det kom jeg i kontakt med nogen, der vævede, siger hun.

Siden har vævningen så taget over.

Annonce
Det stribede stof bliver nok til en bluse. Ulla har ikke besluttet sig endnu. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce