Annonce
Sydjylland

Kend din kandidat: Ulla Tørnæs vil have jurastudie til Esbjerg

Ulla Tørnæs (V) blev valgt til Folketinget første gang i 1994 og er i gang med sin syvende valgkamp. Flere uddannelser i Sydvestjylland står højt på hendes dagsorden. Foto: Chresten Bergh
Der er behov for at uddanne jurister fra Esbjerg for at efterkomme efterspørgslen fra virksomheder og myndigheder, mener folketingskandidat Ulla Tørnæs. Efter en pause fra Folketinget håber hun at blive valgt i Esbjerg for syvende gang.

Valg: Fremover skal der uddannes jurister fra Syddansk Universitet, der dermed bliver leveringsdygtige i den arbejdskraft, som både virksomheder og myndigheder i Esbjerg-området sukker efter.

Det er et af hovedbudskaberne fra Ulla Tørnæs, der stiller op til folketingsvalget for Venstre i Esbjerg By og Fanø.

- Vi skal matche de kompetencer, der er brug for i vores landsdel. Det nytter ikke, at folk må flytte væk for at uddanne sig, og vi ved, at der er stor lokal opbakning til at få en jurauddannelse til Esbjerg, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs.

En gruppe bestående af Esbjerg Kommune, Business Esbjerg og et større netværk af virksomheder og statslige styrelser har således tidligere meldt ud, at de meget gerne ser, at Syddansk Universitet, der allerede ligger i Esbjerg, etablerer en jurauddannelse i byen.

For nyligt viste en undersøgelse fra Business Esbjerg, at et netværk af arbejdsgivere inden for en radius af 75 minutters kørsel fra Esbjerg har behov for mellem 100 og 150 nyuddannede jurister på årsbasis.

Ulla Tørnæs henviser til, at hun hører fra virksomheder, som i dag må ansætte folk, der pendler langt til og fra arbejde. Og det er ikke hensigtsmæssigt, mener hun.

- Erfaringen er, at der, hvor man uddanner sig, er også der, hvor man bosætter sig, påpeger Ulla Tørnæs, som får opbakning fra andre partier.

Arbejdsgiverne er alt fra private virksomheder og advokatkontorer, til offentlige myndigheder samt ikke mindst statslige styrelser, som er rykket til både Ribe og Esbjerg i forbindelse med den omfattende udflytning af statslige arbejdspladser.

Annonce

Blå bog

56-årige Ulla Tørnæs har en lang politisk karriere bag sig.

Hun blev første gang valgt til Folketinget i 1994. I 2001 blev hun undervisningsminister og fra 2005 minister for udviklingsbistand. I 2014 blev hun valgt til Europa-Parlamentet. I 2016 blev hun hentet hjem som uddannelses- og forskningsminister. Senere på året blev udviklingsminister - en post hun stadig har.

Hun begyndte at læse jura i 1991, men har ikke afsluttet uddannelsen.

Siden 2001 har hun boet i Nr. Felding ved Holstebro med sin mand Jørgen. Parret har tre piger.

Lokal

Ulla Tørnæs bor ved Holstebro, men mener sagtens, at hun kan være en god repræsentant for Esbjerg-området, selvom hun ikke bor der. Hun henviser til, at hun er født og opvokset i Esbjerg, og at hun som folketingsmedlem fra 1994-2014 repræsenterede Esbjerg-egnen i næsten alle årene. Samtidig har familien et sommerhus på Fanø.

- Jeg har et stort kendskab til, hvad der rører sig i området. Jeg er esbjergenser i hjertet og er altså blevet valgt i Esbjerg seks gange før, siger Ulla Tørnæs.

Hendes overordnede mål er at "trække Danmark mod vest" og sørge for at bære lokale sager til bordet på Christiansborg. Ud over et mål om at sikre en bred vifte af uddannelser i landsdelen nævner Ulla Tørnæs den grønne omstilling og en fortsat stram udlændingepolitik som sine mærkesager. Hun vil også fortsætte arbejdet for, at hovedvej 11 fra Korskroen til Varde bliver udvidet, sådan som regeringen og Dansk Folkepartis trafikudspil tidligere på året lagde op til.

Duel

Ulla Tørnæs var minister i en årrække under statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i 00'erne og blev i 2014 valgt til Europa-Parlamentet, hvor hun udtrådte af Folketinget. I 2016 vendte hun tilbage til dansk politik, da hun blev hentet hjem som minister.

Hun havde indtil for nylig udsigt til at skulle kæmpe med en anden Venstre-profil, Carl Holst, om mange stemmer i Esbjerg-området. Han stillede således op i Esbjerg Omegnskreds, men meddelte sidste sommer, at han ikke genopstiller. Den tidligere regionsrådsformand og forsvarsminister blev ved valget i 2015 Venstres topscorer i Sydjyllands Storkreds med over 12.000 personlige stemmer.

Ulla Tørnæs nedtoner dog betydningen af, at hun har udsigt til at kæmpe med en noget mere ukendt kandidat i området i form af Tom Eriksen. Ulla Tørnæs påpeger, at Carl Holst således fik omkring 8.000 af sine 12.000 stemmer uden for Esbjergs to kredse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce