Annonce
Nordtyskland

Ulv er nu officielt et problem og kan aflives

Problemulven er en ung han fra et kuld, der i 2017 kom til verden i danske Ulfsborg. Mindst fire danske ulve er efterfølgende søgt mod Tyskland. Arkivfoto.

En ulv i det sydlige Slesvig-Holsten er nu officielt en problemulv efter flere angreb på får, der ellers befandt sig bag elektriske hegn.

WESTERHORN: Nu er det officielt. Slesvig-Holsten har en såkaldt problemulv. DNA-prøver bekræfter nemlig, at det var en ulv, som i slutningen af november angreb en fåreflok i Pinneberg Amt i det sydlige Slesvig-Holsten. Her måtte to får aflives efter at være blevet voldsomt kvæstet af ulven. Det skriver mediehuset SHZ.

Et angreb skaber ingen problemulv. Men selvsamme eksemplarer har en række fåredrab i Slesvig-Holsten på samvittigheden. Centralt er det samtidig, at angrebene har fundet sted, selv om fårene befandt sig bag et elektrisk, angiveligt ulve-sikkert hegn.

Problemulve skal fjernes. Det har delstatens grønne miljø- og landbrugsminister Jan Philipp Albrecht slået fast. På jævnt dansk (og tysk) betyder det, at problemulve skal skydes. Men til gengæld er det fortsat et åbent spørgsmål, hvem der skal træffe beslutningen.

Annonce

For os er det nærliggende, at delstaten selv tager initiativ til at fjerne ulven.

Chefjurist Hans Heinrich von Maydell, landboforeningen.

Svær beslutning

- For os er det nærliggende, at delstaten i henhold til principperne om sikkerhed og orden selv tager initiativ til at fjerne ulven, forklarer chefjurist Hans Heinrich von Maydell fra den slesvig-holstenske landboforening til avisen, Pinneberger Tageblatt.

Men i regeringsbygningerne i Kiel vil man nødig træffe valget.

- Vi forestiller os, at der kommer en ansøgning om at få fjernet en ulv, hvis der er et sikkert tegn på et problem, siger Joschka Touré, der er talsmand for miljø- og landbrugsministeriet til avisen.

En sådan ansøgning kan i givet fald enten komme fra den ramte landmand eller organisationer som landboforeningen og delstatens jægerforbund.

Endnu er de juridiske forhold omkring nedskydning af problemulve ikke fuldstændig afklaret. Principielt er ulve totalfredede i hele EU, men forbundsrepublikkens nationale lov om naturbeskyttelse rummer undtagelser, der formentlig kunne tages i anvendelse i denne forbindelse.

Skulle det slesvig-holstenske miljø- og landbrugsministerium enten ad egen drift eller efter ansøgning beslutte at skyde den nuværende problemulv, vil aflivningen blive den første i Slesvig-Holsten.

Kommer fra Danmark

Den konkrete ulvs DNA-spor identificerer dyret med id-nummeret GW 924 m. Dyret er en ung hanulv, der i 2017 kom til verden i danske Ulfsborg. Mindst fire af det danske kulds ulve vides efterfølgende at være søgt mod Tyskland.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce