Annonce
Vejen

Ulve overvåges af kameraer: Ulvehvalpe i Klelund lader vente på sig

Sidst i april blev cirka to tredjedele af Klelund Plantage spærret af for offentligheden for at give ulvene fred og ro til at yngle. Ulvene har endnu ikke ynglet, og er det heller ikke sket, når kommunens udvalg for teknik og miljø holder sit næste møde i juni, vil der blive arbejdet på, at få den forholdsvis omfattende afspærring ophævet igen. Arkivfoto: Steen Rasmussen
Siden slutningen af april har cirka to tredjedele af Klelund Plantage været afspærret for offentligheden for at give ulvene i plantagen ro til at yngle. Endnu er der ingen tegn på, at der er ulvehvalpe i vente. Plantagen kan derfor snart blive tvunget til at fjerne den midlertidige afspærring.

Ulve: Der er endnu ikke tegn i hverken sol eller måne på, at ulvene i Klelund Plantage har planer om familieforøgelse - også selvom de siden slutningen af april har fået ro til at yngle.

Netop fred og ro til at arbejde på at blive flere ulve var en af begrundelserne for, at Klelund Plantage fik kommunens tilladelse til at afspærre cirka to tredjedele af plantagen.

Der er i samarbejde med forskerne blevet opsat vildtkameraer til at overvåge ulvene.

Annonce

- Ulvene observeres spredt i dyrehaven, men der er endnu ikke konstateret placering af ynglehi, lyder det i forvaltningens orientering til medlemmerne af Udvalget for teknik og miljø.

En af ulvene i Klelund Plantage. Arkivfoto: Kasper Bertelsen

Derfor kan den midlertidig afspærring for offentlig adgang måske snart være en saga blot.

- De (Klelund Plantage, red.) fik lov til at spærre af fra april og frem til 1. august eller kun så længe, til de havde en status på ulvene – hvor de yngler, og om de overhovedet yngler. Det, vi gør nu, er, at vi går ind og siger, at hvis der ikke er fundet nogle yngleområder på vores næste møde i juni, så må vi tage bestik af situationen, og så må man åbne skoven op igen. Hvis ikke de selv har reageret til den tid, så må vi agere for dem, lyder det fra Vagn Sørensen (V), der er formand for Udvalget for teknik og miljø.

Mindre område kan afspærres

Og medlemmerne af udvalget slår fast, at skulle ulvene mod forventning begynde at yngle, så vil man stadig kunne forvente, at kun det område, hvor de opholder sig, spærres af - altså et meget mindre område end det nuværende.


Hvis ikke de selv har reageret til den tid, så må vi agere for dem.

Vagn Sørensen, formand, Udvalget for teknik og miljø


- Der blev sagt igen og igen, at forudsætningen for at lave indhegningen i Klelund, det var, at der var fuld adgang for offentligheden. Det er den beslutning, vi respekterer. Selvfølgelig respekterer vi også, hvis der er et område, hvor man ved, at ulvene yngler, men så må man afspærre et mindre område deromkring. Men der skal åbnes op, der hvor de ikke er, siger Vagn Sørensen.

Annonce

Adgangsforbud respekteres

En ting er at afspærre et område for offentligheden, noget andet er, om offentligheden også vil acceptere det. Men det ser det ud til i tilfældet med Klelund Plantage.

- Adspurgt oplyser Klelund Dyrehave den 10. maj 2021, at adgangsforbuddet bliver respekteret, og alt forløber fint. Der registreres markant færre biler på P-pladsen end for to uger siger, lyder det fra forvaltningen.

Hvornår yngler ulve?

På hjemmesiden ulveidanmark.ku.dk skriver Statens Naturhistoriske Museum at:

"Ulvepar dannes normalt ved, at unge enlige ulve under deres spredning – dvs. når de har forladt deres forældre og leder efter et sted selv at slå sig ned – finder sammen. I et område som Jylland med få ulve ville det ikke været noget problem for sådant et ungt par at etablere deres eget territorium.

I Tyskland parrer ulvene sig typisk i slutningen af februar og begyndelsen af marts, og da ulve har en drægtighed på cirka ni uger, kommer de fleste tyske unger til verden i begyndelsen af maj, nogle dog allerede i slutningen af april.

I tiden op til et nyt kulds komme, nogle gange hele fire-fem uger før, besøger og forbereder ulvefamilien/ulveparret et til flere bosteder i deres territorium; i Tyskland ligger disse typisk nogenlunde i midten af territoriet. Et bo kan enten være en hule i jorden eller et skjult leje over jorden. I det nordlige Europa er lejer ofte under grenene af et stort nåletræ, under rødderne af en stor træstub eller et væltet træ eller mellem rødderne af et stort træ."

I sagen om ulvene er både Klelund Plantage, forskere og kommunen blevet politianmeldt.

- Vi har bekræftet over for politiet, at både etableringen af dyrehaven og adgangsforbuddet er lovligt - og har ikke hørt noget specifikt om politianmeldelse af Vejen Kommune endnu, skriver forvaltningen til politikerne.

Annonce

Bestand tælles via drone

Forvaltningen skriver endvidere i sin orientering, at plantagen plejer at foretage årlige bestandsopgørelser af for eksempel krondyr og vildsvin.

- I år vil bestandsopgørelserne blive foretaget sammen med forskere ved brug af en drone 100 meter over jorden med termiske kameraer for ikke at forstyrre ulvene.

Men indtil videre lader det altså til, at der - i hvert fald i år - ikke er et kuld ulvehvalpe på vej.

Annonce
Vejen For abonnenter

Fysioterapeut skiftede spor: Cecilie er gået i hundene

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Sønderborg

42-årig sigtet for at holde kvinde indespærret: Gennem tre måneder skulle han have voldtaget hende

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Annonce