Annonce
Vejen

Ulve overvåges af kameraer: Ulvehvalpe i Klelund lader vente på sig

Sidst i april blev cirka to tredjedele af Klelund Plantage spærret af for offentligheden for at give ulvene fred og ro til at yngle. Ulvene har endnu ikke ynglet, og er det heller ikke sket, når kommunens udvalg for teknik og miljø holder sit næste møde i juni, vil der blive arbejdet på, at få den forholdsvis omfattende afspærring ophævet igen. Arkivfoto: Steen Rasmussen
Siden slutningen af april har cirka to tredjedele af Klelund Plantage været afspærret for offentligheden for at give ulvene i plantagen ro til at yngle. Endnu er der ingen tegn på, at der er ulvehvalpe i vente. Plantagen kan derfor snart blive tvunget til at fjerne den midlertidige afspærring.

Ulve: Der er endnu ikke tegn i hverken sol eller måne på, at ulvene i Klelund Plantage har planer om familieforøgelse - også selvom de siden slutningen af april har fået ro til at yngle.

Netop fred og ro til at arbejde på at blive flere ulve var en af begrundelserne for, at Klelund Plantage fik kommunens tilladelse til at afspærre cirka to tredjedele af plantagen.

Der er i samarbejde med forskerne blevet opsat vildtkameraer til at overvåge ulvene.

Annonce

- Ulvene observeres spredt i dyrehaven, men der er endnu ikke konstateret placering af ynglehi, lyder det i forvaltningens orientering til medlemmerne af Udvalget for teknik og miljø.

En af ulvene i Klelund Plantage. Arkivfoto: Kasper Bertelsen

Derfor kan den midlertidig afspærring for offentlig adgang måske snart være en saga blot.

- De (Klelund Plantage, red.) fik lov til at spærre af fra april og frem til 1. august eller kun så længe, til de havde en status på ulvene – hvor de yngler, og om de overhovedet yngler. Det, vi gør nu, er, at vi går ind og siger, at hvis der ikke er fundet nogle yngleområder på vores næste møde i juni, så må vi tage bestik af situationen, og så må man åbne skoven op igen. Hvis ikke de selv har reageret til den tid, så må vi agere for dem, lyder det fra Vagn Sørensen (V), der er formand for Udvalget for teknik og miljø.

Mindre område kan afspærres

Og medlemmerne af udvalget slår fast, at skulle ulvene mod forventning begynde at yngle, så vil man stadig kunne forvente, at kun det område, hvor de opholder sig, spærres af - altså et meget mindre område end det nuværende.


Hvis ikke de selv har reageret til den tid, så må vi agere for dem.

Vagn Sørensen, formand, Udvalget for teknik og miljø


- Der blev sagt igen og igen, at forudsætningen for at lave indhegningen i Klelund, det var, at der var fuld adgang for offentligheden. Det er den beslutning, vi respekterer. Selvfølgelig respekterer vi også, hvis der er et område, hvor man ved, at ulvene yngler, men så må man afspærre et mindre område deromkring. Men der skal åbnes op, der hvor de ikke er, siger Vagn Sørensen.

Annonce

Adgangsforbud respekteres

En ting er at afspærre et område for offentligheden, noget andet er, om offentligheden også vil acceptere det. Men det ser det ud til i tilfældet med Klelund Plantage.

- Adspurgt oplyser Klelund Dyrehave den 10. maj 2021, at adgangsforbuddet bliver respekteret, og alt forløber fint. Der registreres markant færre biler på P-pladsen end for to uger siger, lyder det fra forvaltningen.

Hvornår yngler ulve?

På hjemmesiden ulveidanmark.ku.dk skriver Statens Naturhistoriske Museum at:

"Ulvepar dannes normalt ved, at unge enlige ulve under deres spredning – dvs. når de har forladt deres forældre og leder efter et sted selv at slå sig ned – finder sammen. I et område som Jylland med få ulve ville det ikke været noget problem for sådant et ungt par at etablere deres eget territorium.

I Tyskland parrer ulvene sig typisk i slutningen af februar og begyndelsen af marts, og da ulve har en drægtighed på cirka ni uger, kommer de fleste tyske unger til verden i begyndelsen af maj, nogle dog allerede i slutningen af april.

I tiden op til et nyt kulds komme, nogle gange hele fire-fem uger før, besøger og forbereder ulvefamilien/ulveparret et til flere bosteder i deres territorium; i Tyskland ligger disse typisk nogenlunde i midten af territoriet. Et bo kan enten være en hule i jorden eller et skjult leje over jorden. I det nordlige Europa er lejer ofte under grenene af et stort nåletræ, under rødderne af en stor træstub eller et væltet træ eller mellem rødderne af et stort træ."

I sagen om ulvene er både Klelund Plantage, forskere og kommunen blevet politianmeldt.

- Vi har bekræftet over for politiet, at både etableringen af dyrehaven og adgangsforbuddet er lovligt - og har ikke hørt noget specifikt om politianmeldelse af Vejen Kommune endnu, skriver forvaltningen til politikerne.

Annonce

Bestand tælles via drone

Forvaltningen skriver endvidere i sin orientering, at plantagen plejer at foretage årlige bestandsopgørelser af for eksempel krondyr og vildsvin.

- I år vil bestandsopgørelserne blive foretaget sammen med forskere ved brug af en drone 100 meter over jorden med termiske kameraer for ikke at forstyrre ulvene.

Men indtil videre lader det altså til, at der - i hvert fald i år - ikke er et kuld ulvehvalpe på vej.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Fabrik må sige nej til ordrer på grund af mangel på faglærte: - To ledige job kan barbere fem procent af omsætningen

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Efter en komplet makeover er graffitien tilbage på busstationen: - Det er jo noget svineri, og de tager mine penge

Aabenraa For abonnenter

Bevæbnet militær ruinerede familiens hjem: Syv år senere er de fuldt integrerede i Danmark - men risikerer nu at blive sendt tilbage

Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Tønder For abonnenter

Eksplosivt: Tyskere køber huse i Tønder som aldrig før

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Vejen

Lokalråd bygger hytte til unge: - Det er en flok gode drenge, som trænger til et sted at opholde sig

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund

Hotel Propellen er blevet solgt: Skifter ejer den 1. oktober

Sport

NEKROLOG: Dansk cykelsport har mistet sit joviale anker

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Rutineret lejesvend vil ikke bare slukke en brand. Han vil blive i SønderjyskE, og han mener ikke, at alderen er et problem

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

Annonce