Annonce
Sydjylland

Ulvemodstander har nægtet at betale bøde og hives nu i retten: Opfordrede til at skyde og begrave ulve

Økologisk bondemand, samfundsdebattør og EU-modstander er nogle af de betegnelser, man gennem årene har kunne bruge til at beskrive Andreas Åbling Petersen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Den kendte sønderjyske samfundsdebattør Andreas Åbling Petersen blev idømt en bøde på 8000 kroner for at opfordre til ulovligheder, men den har han ikke betalt.

Retssag: Den sønderjyske debattør Andreas Åbling Petersen blev politianmeldt i begyndelsen af 2020, da han i et læserbrev opfordrede til at skyde og begrave ulve i Danmark.

Læserbrevet blev ved en fejl bragt på jv.dk i cirka 20 timer, og blev afpubliceret på hjemmesiden, da det blev opdaget, at ulvemodstanderen opfordrede til ulovligheder i sit indlæg.

Ulve har nemlig været fredede i EU siden 1992 og er beskyttede i henhold til EU's habitatdirektiv og i dansk lovgivning i øvrigt også efter jagt- og vildtforvaltningsloven. Derfor er det altså ikke tilladt at skade, dræbe eller indfange ulve.

Annonce

Politianmeldelsen førte til, at Andreas Åbling Petersen, som er fra Ellum i Tønder Kommune, her i foråret 2021 modtog et brev fra politiet med en bøde på 8000 kroner og en besked om, at hvis han ikke betalte den, ville han blive indkaldt til et retsmøde.

Og det er han så blevet nu, da han ikke har betalt. Det skriver han i et nyt læserbrev til avisen. Mødet vil ifølge Andreas Åbling Petersen finde sted den 17. november i Tønder, og han skriver, at afgørelsen her ikke kan ankes.

Civil ulydighed

På grund af Andreas Åbling Petersens nedsatte hørelse har avisen via e-mail stillet hovedpersonen opfølgende spørgsmål til sagen i stedet for via et telefoninterview.

- Jeg mener, at civil ulydighed er nødvendigt i et velfungerende retssamfund, og jeg mener, at civil ulydighed er alt for sjældent brugt, hvilket betyder, at der bliver afsagt dumme og uforståelige domme, som er forældede og ude af takt med nutiden, skriver Andreas Åbling Petersen som svar.

Da han i foråret havde fået sin bøde på 8000 kroner, skrev han til avisen, at han ville protestere mod bøden og i stedet foretrak en tur i fængsel - hvis det kunne arrangeres med den hjemmepleje, som hjælper ham fem gange i døgnet.

Annonce

Spørgsmål om alvorlighed

Nu skriver han, at han ser frem til retsmødet i november og håber på en retfærdig afgørelse. Såfremt han også her bliver idømt en bøde på 8000 kroner, vil han fortsat mene, at bøden er for stor.

- Der er jo forskel på vigtigheden af de ulovligheder, som man kan opfordre til at begå, og en bøde på 8000 kroner må da betyde, at politiet mener, at jeg har opfordret til at begå en meget alvorlig ulovlighed eller forbrydelse, hvilket jeg ikke har, så jeg har ikke besluttet mig til at betale bøden, siger han.

Den ulovlige opfordring til at skyde og begrave ulve fremsatte Andreas Åbling Petersen sidste år, blandt andet fordi han ønskede at animere flere ulvemodstandere til at tage del i debatten.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sønderborg For abonnenter

Anmeldelse: Han er sjov, grov og har fået sin karriere reddet af sit stofmisbrug

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Team Esbjerg

To point på udebane i Champions League: Team Esbjerg var i total kontrol, men til sidst blev det lige lovlig spændende

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce