Annonce
Varde

Ulven kommer – men er du klar i hovedet?

Varde Kommune er et at de områder, hvor forskerne forventer, ulven vil slå sig ned. I et forsøg på at skabe en fælles forståelse, og uden at paraderne oppe, holder Demokrati på Vestjysk et debatmøde om ulven den 3. februar. Den europæiske ulv er fredet. Her et udstoppet eksemplar fra Kongernes Jelling. Foto: Henrik Reintoft
Demokrati på Vestjysk står bag møde om ulven, inden den slår sig ned i Varde Kommune. Vi skal tale ordentlig sammen, lyder opfordringen.

Oksbøl: Meningerne er mange og delte over ulvens tilbagevenden til den danske natur. Ulven er mødt med en blanding af fakta, myter, frygt, forskerfejl, misforståelser og mennesker.

Og sikkert er det, at Varde Kommune er et af de områder i landet, hvor ulven med stor sandsynlighed slår sig ned. Både Kallesmærsk Hede og området ved Nørholm er oplagte områder for et ulvekobbel. Og siden ulvens genkomst i 2012 i Danmark, har der været mange ubekræftede observationer om ulve både ved Vestkysten, Vrøgum Plantage og senest i Blåvand. Den europæiske ulv er fredet.

Annonce
Kunne vi ikke gøre det bedre hos os og tale om det i fredstid. Tale ordentlig stedet for at kaste med hestehoveder og skyde ulve.

Gunner Poulsen (SF), Demokrati på Vestjysk

Menneskelig side

Demokrati på Vestjysk, som er en tværpolitisk forening, vil gøre sit til, at borgernes første møde med ulven ikke løber løbsk, som det blandt andet er sket i Ulfborg-området. Her har ulven slået sig ned og skabt splid i lokalbefolkningen, ligesom mange fortalere for ulven har blandet sig. Adskillige husdyr er skambidt og dræbt. Og den lokale Mourits Troldtoft skød den 16. april 2018 en ulv, hvilket retten takserede til 40 dages fængsel.

For at undgå et lignende scenarie holdes der derfor et informations-og debatmøde mandag den 3. februar klokken 19.00 i SportsPark Blåvandshuk.

- Vi vil gerne sætte fokus på, at når ulven slår sig ned, så er der også en menneskelig side, siger Gunner Poulsen (SF).

En menneskelig side og et liv som nabo til ulven, som blandt andre Lisbet Mogensen fra Stråsø Plantage ved Ulfborg vil fortælle om. Hun er inviteret sammen med seniorforsker Peter Sunde fra Aarhus Universitets Institut for Bioscience og Claus Lind, formand for Danmarks Jægerforbud, til at løfte debatten, så den foregår på nutidige oplevelser og fakta.

- Kunne vi ikke gøre det bedre hos os og tale om det i fredstid. Tale ordentlig i stedet for at kaste med hestehoveder og skyde ulve, siger Gunner Poulsen.

Vi er uenige

At ulvens tilbagevenden fylder meget, skal også ses i det lys, at da ulven blev udryddet i 1813, boede der knap en million mennesker i Danmark. Og hele Vestjylland var i vid udstrækning klitter og hede.

I dag bor der godt 5,8 millioner mennesker i Danmark, og store områder langs Vestkysten er bebygget med sommerhuse. Over 8.000 i Varde Kommune. Og i Blåvand bor der om sommeren over dobbelt så mange mennesker som i Varde by.

- SF og Danske Folkeparti er uenige om ulven, men vi er enige om, at vi skal føre en ordentlig diskussion, siger Gunner Poulsen.

Mødet

  • Mødet om ulven foregår i SportsPark Blåvandshuk mandag den 3. februar klokken 19.00. Der er entré, der dækker kaffe og brød og kørselsudgifter til de inviterede gæster.
  • Tilmelding er ikke nødvendig. Arrangør er Demokrati på Vestjysk, AOF, FOF, LOF og Varde Bibliotek.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce