Annonce
Tønder

Umage par er et hit: Frivillige organisationer matcher besøgsvenner i stor stil

Det glæder Ute Mammen, der er daglig leder af Frivilligcenter Tønder, at foreningerne har succes med pare besøgsvenner og frivillige på tværs af alder, køn, etnicitet og livsvilkår. Arkivfoto: André Thorup.
Særligt under anden bølge af coronaepidemien har flere meldt sig til de frivillige organisationer i Tønder Kommune. Det gælder både dem, der har brug for hjælp, og dem, der vil hjælpe. Det er der kommet flere umage konstellationer ud af - og det virker.
Annonce

Tønder: Selvom de sædvanlige aktiviteter hos Frivilligcenter Tønder er lukket ned på grund af corona-situationen, så har der ikke været stille på kontoret. For centret har travlt med at parre borgere, der er ensomme eller har brug for selskab, med frivillige besøgs- og spisevenner.

- Vores telefoner er rødglødende, vi har aldrig matchet så mange, som vi gør nu. Det gælder ikke kun os, men også de andre foreninger. Især i anden bølge har vi kunne mærke, at nu mangler folk, at der skal ske et eller andet, og de har fået lukket øjnene op for, at der er nogle muligheder, siger Ute Mammen, der er daglig leder af Frivilligcenter Tønder.

Det kan både være borgeren selv, kommunen eller en tæt slægtning, der kontakter Frivilligcenter Tønder eller en af de andre organisationer for at få hjælp til at finde et match. Hvad enten der søges en gå-makker eller en besøgsven, så er motivationen bag næsten altid den samme.

- Det er selskab. Nogen tør ikke selv gå udenfor, men hvis de får følgeskab fra en frivillig, så kan de godt gå sammen. Nogle får det simpelthen bare ikke gjort, når de skal gøre det selv. Andre er bundet til en kørestol, og kan ikke komme nogen vegne, og har derfor brug for en spise- eller besøgsven. Det er meget forskelligt, men typisk er det folk, der har brug for det sidste skub til at komme i gang, siger Ute Mammen.


Vores telefoner er rødglødende, vi har aldrig matchet så mange, som vi gør nu. Det gælder ikke kun os, men også de andre foreninger.

Ute Mammen, daglig leder af Frivilligcenter Tønder.


Annonce

Samarbejde

Frivilligcenter Tønder samarbejder med flere andre organisationer i kommunen om at lave de bedste par. Derfor ved Ute Mammen også altid, hvem hun kan ringe til, hvis hun mangler en frivillig et sted i kommunen.

- Vores opgave som Frivilligcenter er at bygge bro mellem foreninger. At vi netop gør det i samarbejde med Menighedsplejen, Røde Kors, besøgstjenesten. Det er ikke bare Frivilligcentret, der matcher dem, men vi gør det i samarbejde med de foreninger, der eksisterer med det formål at matche folk, hvor vi simpelthen hjælper hinanden, siger hun og påpeger, at det er vigtigt, at der geografisk ikke er for langt mellem de to parter, hvis et match skal fungere.

Foreningen har derudover især haft succes med at matche borgere på tværs af alder, køn, etnicitet og livsvilkår. Det glæder den daglige leder.

- Der er så mange mangfoldige match, som ellers aldrig ville mødes normalt. En 30-årig fra Højer ville aldrig normalt finde sammen med en 90-årig fra Løgumkloster. Det er jo fedt at se. Så er det, at det giver mening, siger Ute Mammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Flemming har rekorden for covid-patienter: 167 dage på intensiv

Sydjylland For abonnenter

93-årige Bent fik med besvær første corona-vaccination: Nu føler han sig tvunget til at skyde sidste stik til hjørne

Esbjerg

Direktør og bestyrelsesformand skal stå skoleret: Sydvestjyske Museer beder kommunen om hjælp efter millionunderskud på populært museum

Annonce