Annonce
Billund

Umuligt at rekruttere nye dagplejere: 42 vuggestuepladser skal fremtidssikre pasningsgaranti

Her er børn fra Engdraget ved at male i 2015. Nu skal der udvides med 28 vuggestuepladser på adressen. Arkivfoto
42 nye vuggestuepladser fordelt på institutionerne på Engdraget og Tuen skal løse problemet med pasningstilbud til de 0-2-årige i Billund.

Billund: I flere år har Billund Kommune søgt efter dagplejere i Billund by - uden held.

- Det har vist sig, at det er en umulighed at rekruttere nye dagplejere. Der har simpelthen ikke været ansøgere til det, og det er en kæmpe udfordring, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), formand for børneudvalget.

Et enigt udvalg har derfor netop sendt et forslag om 42 nye vuggestuepladser i Billund videre til budgetforhandling.

De 42 pladser skal fordeles med en udvidelse af 14 vuggestuepladser i Træstubben på Tuen og en udvidelse på 28 pladser i Klatretræet på Engdraget. Dermed har politikerne valgt den dyreste løsning ud af tre mulige scenarier - og en investering på over 12 millioner kroner. De to andre forslag gik på 28 vuggestuepladser i alt, men det rækker ikke længere i de undersøgelser, som børn- og ungeforvaltningen har lavet.

- Det er simpelthen en skal-opgave i forhold til at kunne yde pasningsgaranti. Som Børnenes Hovedstad og i forhold til at tiltrække nye borgere til byen, så er det helt nødvendigt at kunne tilbyde gode pasningsmuligheder, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Annonce

Behov for buffer-kapacitet

Billund Kommune kan ikke styre kapaciteten præcist, da kommunen er afhængig af at kunne rekruttere dagplejere, når nuværende dagplejere stopper eller gå på pension, antallet af private børnepassere, som kommunen ikke kan styre. Billund Kommune kan heller ikke styre pasningsbehovet, da kommunen er afhængig af antallet af fødsler i Billund, antallet af nettotilflytninger til Billund, og antallet af børn bosiddende uden for Billund, hvis forældre ønsker deres børn passet i Billund. Derfor skal kommunen have en lille overskudskapacitet som buffer for at kunne overholde pasningsgarantien på grund af midlertidige udsving i kapacitet og pasningsbehov.

For lidt plads

Efterspørgslen på vuggestuepladser er således også høj, og dertil kan de 14 nye vuggestuepladser på Tuen omkonverteres til børnehavepladser om nødvendigt.

- Det ville ikke være muligt hos dagplejemødre, så der er en god fleksibilitet i løsningen, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

I øjeblikket fungerer stordagplejen i Billund Centeret som buffer på 0–2 års området, så pasningsgarantien kan overholdes.

De 10 pladser, der her er til rådighed, er dog fyldt op. De ekstra børn placeres derfor nu hos dagplejere i Billund som det femte barn eller i Børnenes Univers Billund.

Ifølge børneudvalgets dagsorden er det en utilfredsstillende løsning for både de merindskrevne børn og de børn, der har en plads, da dagtilbuddets kvalitet dermed bliver udfordret af et for stort antal børn i forhold til rammerne.

- Det er ret alvorligt og nødvendigt, at vi får løst problemet. Dagplejerne har vist meget stor fleksibilitet i at tage det femte barn ind, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce