Annonce
Udland

Underhuset i London sætter brexit på standby

-/Ritzau Scanpix
Boris Johnson vil i næste uge fremlægge de nødvendige lovforslag for at få brexitaftale godkendt i Underhuset.

Kun 16 stemmer skilte nederlag fra sejr for premierminister Boris Johnson, da det britiske Underhus lørdag var ekstraordinært indkaldt for at stemme om den brexitaftale, Johnson har fremlagt.

Det blev ikke selve aftalen, men derimod et ændringsforslag, der spændte ben for Johnson og de øvrige "brexiteers".

Underhuset har med stemmerne 322 mod 306 vedtaget det såkaldte Letwin-ændringsforslag.

Det betyder, at en endelig parlamentarisk godkendelse af brexitaftalen udskydes, indtil den konkrete lovgivning, som er nødvendig for aftalen, er blevet vedtaget i parlamentet.

Det var på forhånd ventet, at det så vil tvinge premierministeren til at bede EU om en yderligere udskydelse af brexit til 31. januar.

Men Boris Johnson siger i en tale umiddelbart efter afstemningen, at han fastholder, at Storbritannien udtræder af EU den 31. oktober.

- Jeg vil ikke forhandle en udskydelse med EU, siger Johnson, der tilføjer, at "loven heller ikke pålægger mig at gøre det".

- Yderligere udskydelser vil være dårligt for vores land. I næste uge vil vi fremlægge de nødvendige lovforslag for at få os ud af EU den 31. oktober, siger han.

Den konservative leder i Underhuset, Jacob Rees-Mogg, siger, at parlamentarikerne nu samles på mandag for at drøfte et lovforslag fra regeringen.

Der er fortsat usikkerhed om, hvad det betyder.

Oppositionslederen fra Labour, Jeremy Corbyn, erklærer sig glad for lørdagens resultat.

- Der er klart stemt for at stoppe et exit fra EU uden en aftale. Nu kan premierministeren ikke længere bruge et exit uden en aftale til at afpresse parlamentet til at stemme for sin aftale, siger Labour-lederen.

Corbyn angriber samtidig Boris Johnson for at ville bryde en nyligt vedtaget lov. Loven kræver, at han beder EU om en udsættelse af brexit, hvis ikke parlamentet i London senest lørdag har godkendt en brexitaftale.

Lørdagens afstemning udløste jubel blandt de tusinder af demonstranter, der var samlet uden for det britiske parlament.

- Lyt til os, råbte mange af dem, mens andre råbte slagord med krav om en ny folkeafstemning.

I Bruxelles noterer EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker, at brexitaftalen ikke kommer til afstemning lørdag.

- Det er nu op til den britiske regering at informere os om de næste skridt snarest muligt, skriver Junckers talskvinde på Twitter.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce