Annonce
Leder

Undersøgelse af regeringen er vigtigt skridt

Annonce

Under en krise leder fjolser efter syndebukke, mens de kloge søger løsninger. Derfor er det vigtigt og rigtigt, at der nu bliver iværksat en grundig undersøgelse af regeringens gøren og laden under coronakrisen. Målet er nemlig ikke udstille for eksempel statsminister Mette Frederiksen, men derimod at lære af fejlene.

Krisen har været historisk, og vi skal forhåbentlig ikke gennem noget lignende i meget, meget lang tid. Men det handler om at være forberedt, så vi kan gøre det bedre en anden gang.

Under krisen er der blevet begået utallige fejlgreb. Samtidig har kommunikationen til tider været direkte grotesk. Det gælder blandt andet i forhold til rejsevejledninger og grænselukninger, hvor beslutninger og argumenter forekom at være baseret mere på mavefornemmelser end fakta. Vi skal afklare, hvordan den slags fremover kan forhindres.Alt dette til trods er Danmark foreløbig kommet forbavsende godt gennem epidemien. På intet tidspunkt er situationen kommet ud af kontrol, og sundhedsvæsnet brød aldrig sammen, som man så det i for eksempel Italien og Frankrig. Samtidig tyder en del endog på, at økonomien takket været et vist mål af ukuelighed blandt danskerne også er i bedre forfatning end de fleste andre landes. Således satte antallet af hushandler rekord, mens virus hærgede.

Ser vi til Sverige med de flere end 5000 døde får vi eksemplet på, hvordan man formentlig ikke skal gøre. Men hvad er det så, vi selv gjorde rigtigt? Sandheden er, at vi ikke aner det. Var det nedlukningen af samfundet, som gjorde udslaget? Eller har vi hidtil blot været nogle grise, så bedre hygiejne, håndsprit, agtpågivenhed og afstand har udløst hele forskellen. Det skal vi naturligvis også have fundet ud af.

Mens vi søger svar på de utallige spørgsmål, er det afgørende, at vi fortsat er forsigtige? Virus er der stadig, og vi må for alt i verden ikke få en ny bølge. Tallene tyder på, at vi kan undgå det. Nu skal vi blot finde ud af hvorfor og hvordan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce