Annonce
Indland

Undersøgelse: Ikke alle børnehaver giver børn nok opmærksomhed

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Evalueringsinstitut har undersøgt kvaliteten i kommunale børnehaver. Pædagoger kritiserer undersøgelsen.

Pædagogerne i kommunale børnehaver er generelt gode til at interagere med børnene og skabe en struktureret hverdag med faste rammer.

Til gengæld kan personalet nogle steder blive bedre til at give børnene opmærksomhed under leg. I halvdelen af børnehaverne mangler der også legematerialer af god kvalitet.

Det fremgår af en stor undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), der har set nærmere på kvaliteten i de kommunale børnehaver.

I undersøgelsen er 19 procent af børnehaverne vurderet til at være af god kvalitet, mens kvaliteten i seks procent vurderes som utilstrækkelig.

Det kan ifølge EVA skyldes, at personalets samvær med børnene er overvejende negativt og irettesættende, at børnene oplever meget ventetid mellem aktiviteter, eller at der mangler legematerialer på stuen.

- Vi må desværre konstatere, at kvaliteten i en mindre del af børnehaverne er så lav, at man kan blive bekymret for børnenes trivsel.

- Derudover kan man sætte spørgsmålstegn ved, om de kommunale børnehaver generelt set giver børnene gode nok muligheder for at rykke sig i forhold til læring og udvikling, siger Mikkel Haarder, direktør i EVA.

I de resterende 75 procent af børnehaverne er kvaliteten ifølge undersøgelsen tilstrækkelig.

Hos Bupl, der er fagforening for pædagoger, er man kritisk over for EVA's undersøgelse.

Det skyldes, at den anvender en amerikansk metode, der ifølge Bupl tænker meget i skole, hvordan man kan opkvalificere børnene bogligt, og hvordan man kan pace dem frem.

- I Danmark har vi i daginstitutionerne tradition for at gøre børn selvhjulpne og at sætte deres perspektiv og legen i centrum. Vi ved, at det er den måde, børn udvikler sig bedst på.

- Derfor synes vi ikke, det er rigtigt at bruge den her amerikanske metode, siger Elisa Rimpler, formand i Bupl.

Hun mener generelt, at der er brug for at diskutere og tale om kvaliteten i daginstitutionerne.

Men hun håber samtidig ikke, at EVA's undersøgelse bliver et udtryk for, hvordan man skal udvikle kvaliteten.

- Det bliver vi nødt til at gøre ved at skrue op for normeringer, skrue op for fagligheden ved at ansætte flere pædagoger, og at der bliver plads til mere efter- og videreuddannelse for pædagogerne, siger Bupl-formanden.

EVA's undersøgelse er baseret på observationer på 165 stuer på 88 institutioner i 56 kommuner.

Undersøgelsen er den første af sin slags herhjemme.

/ritzau/

Annonce
Link til pressemeddelelse fra EVA
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce