Annonce
Indland

Undersøgelse: Tolke er for dårlige til deres job

Tolkene, der bliver brugt i den offentlige sektor, er for dårlige. Det er til fare for patienternes sikkerhed, mener fagfolk. Translatørforeningen foreslår en decideret tolkeuddannelse.

En stor del af tolkene i Danmark er inkompetente.

Sådan lyder den hårdtslående konklusion i en ny undersøgelse, som Translatørforeningen har udført. Det skriver Politiken.

92 procent af tolkebrugerne angiver i undersøgelsen, at de har oplevet mangelfuld tolkning. Dermed peger undersøgelsens konklusion entydigt på, at der er så stor inkompetence blandt tolkene, at det er til fare for patient- og retssikkerheden, skriver avisen.

Det er et problem, som straffeadvokat Erbil Kaya jævnligt møder.

»Der er ingen kvalitet i tolkningen. Ofte har tolkene selv brug for en tolk. De er ikke gode nok, og man forstår ikke, hvad de siger. Det er ufattelig problematisk i en retssag, fordi man i yderste konsekvens kan komme til at dømme forkert«, siger Erbil Kaya til Politiken.

Der findes i dag ingen decideret tolkeuddannelse i Danmark, og det nedslående resultat i undersøgelsen får derfor Translatørforeningen til at foreslå, at en sådan etableres.

Ifølge foreningen, der er forening for statsautoriserede tolke, er der omkring 7.000 personer, der leverer tolkebistand i det offentlige. Samlet løber det op på en anslået årlig udgift på mindst 300 millioner kroner, skriver Politiken.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce