Annonce
Esbjerg

Undren over afgørelse i byggesag: Bekymrende at lovgivning tolkes så forskelligt

Kønt er det ikke, som det idag ser ud ved Jesper Rohr Jørgensens grund ved Varde Hovedvej, hvor alt var gjort klar til at opføre JRJ Anlægs nye firmadomicil. Men forbipasserende må se på det lidt endnu, da Planklagenævnet har afvist kommunens landzonetilladelse. Arkivfoto: Kåre Welinder
Esbjerg Kommune forsøgte efter bedste evne at hjælpe en mindre erhvervsdrivende i Ribe, da de gav JRJ Anlæg den landzonetilladelse, som en afgørelse fra Planklagenævnet nu har trukket tilbage. Folketingsmedlem Anders Kronborg finder det bekymrende, at gældende lovgivning på området kan tolkes så forskellige som i sagen om JRJ Anlæg.
Annonce

Ribe: I sidste uge afgjorde Planklagenævnet, at anlægsgartner Jesper Rohr Jørgensen ikke må opføre nyt firmadomicil ved Varde Hovedvej nord for Ribe.

Landzonetilladelsen fra Esbjerg Kommune blev trukket tilbage, men fra flere kanter noterer man sig undrende, hvordan der kan tolkes forskelligt i en gældende lovgivning. Blandt andet mener folketingsmedlem Anders Kronborg, at det er bemærkelsesværdigt, at Planklagenævnets afgørelse har givet flere nye spørgsmål end svar.

- Det er en ulykkelig sag for en mindre erhvervsdrivende, og det er bekymrende, at en lovgivning kan tolkes så forskelligt. Og særligt, når JRJ Anlæg hele vejen igennem har været i kontakt med de relevante myndigheder, synes jeg det stiller flere spørgsmål i sagen. Det er bekymrende. Borgeren har handlet i god tro, og ser man sagen fra hans perspektiv har han gjort alt det rigtige, har fået sine tilladelser og er nu bare slået tilbage til start. Alt han har fået ud af det, er en masse besvær, siger Anders Kronborg, der nu dykker ned i sagskomplekset for at undersøge det nærmere.

Bør man se nærmere på Esbjerg Kommunes ageren i sagen, når det er dem, der har givet landzonetilladelsen?

- Jeg forstår ikke, der kan være uklarhed om, hvad man må og ikke må. Det er ikke min opgave at fælde dom over nogen, men det er klart, at man kan stille spørgsmål ved de tilladelser, kommunen har givet. JRJ Anlæg har brugt mere end to mio. kr. indtil videre på dette, og de kommunale tilladelser er noteret i min notesbog, når jeg nu får adgang til at se nærmere på hele sagen, siger Anders Kronborg.

Planklagenævn

16. marts kom der afgørelse fra Planklagenævnet i sagen om landzonetilladelsen fra Esbjerg Kommune til JRJ Anlæg.

Danmarks Naturfredningsforening klagede over den givne tilladelse i foråret 2019, og med otte stemmer mod tre besluttede Planklagenævnet, at kommunens afgørelse om tilladelsen ikke længere gælder.

Danmarks Naturfredningsforening havde desuden klaget over en dispensation givet af Esbjerg Kommune til en lille bro og en overkørsel over en markkanal.

Annonce

Vurderinger

Hos Esbjerg Kommune tager man Planklagenævnets afgørelse til efterretning.

Planchef Peter Bagge forklarer, hvordan Esbjerg Kommune altid træffer afgørelse ud fra en konkret faglig vurdering efter gældende lovgivning, og man er ked af, at Planklagenævnets afgørelse går imod kommunens.

Peter Bagge noterer sig ligesom Anders Kronborg, at det i sagen om JRJ ikke var en enstemmig afgørelse, og at tre af Planklagenævnets medlemmer vurderede sagen på samme måde som Esbjerg Kommune, men for kommunen har det afgørende været, at man har forsøgt at hjælpe en mindre virksomhed.

- Vi har forsøgt at hjælpe med de ønsker, virksomheden har haft ud fra planlovens formål om at medvirke til vækst og udvikling i hele landet, siger Peter Bagge og henviser til Planlovens paragraf 1. Han forklarer dog samtidig, at der ofte er tale om vurderinger, når der træffes afgørelser i landzonetilladelser.

- Det viser afgørelsen fra klagenævnet også klart i denne sag, idet den ikke er enstemmig. Vi vil nu tage en dialog med Jesper Rohr Jørgensen for at se, hvad der måtte være af muligheder i forhold til den afgørelse der er truffet, siger Peter Bagge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce