Annonce
Kolding

Unesco-by holder marked hver onsdag i juli: Alt var tæt på at blive aflyst

Traditionen tro havde handelsstandsforeningen i Christiansfeld hyret en hestevogn til at køre ture med byens gæster, men ellers var byens onsdagsmarked anderledes, end det plejer at være. Foto: Lena Juul
Markedet på torvet var aflyst. Til gengæld kunne gæster og andre handlende i Christiansfeld finde oplevelser i de enkelte butikker.
Annonce

Christiansfeld: Lyden af hestenes hove mod de toppede brosten er som den plejer, men ellers har covid19-situationen vendt op og ned på de traditionelle onsdagsmarkeder i Christiansfeld.

- I år har vi langt hen ad vejen sagt, at markedet ikke kunne blive til noget. De to pladsmænd, der plejer at hjælpe os med at lukke Prætorius Torvet af, er af ældre årgang, og beskeden fra dem var, at de ikke kunne hjælpe os i år på grund af corona-situationen, fortæller Lotte Præst. Hun er indehaver af Martensens Boghandel og formand for den lokale handelsstandsforening.

Lotte Præst, der er indehaver af Martensens Boghandel og formand for handelsstandsforeningen, glæder sig over, at der var mange mennesker i byen fra morgenstunden. Her er hun ved at ekspedere Kurt Nielsen. Foto: Lena Juul

På torvet plejer de handlende at sælge alt fra antikviteter over smykker til grøntsager. De tidligere år har børn også haft mulighed for at tjene en ekstra skilling ved at sælge deres brugte legetøj.

- Da den første onsdag i juli nærmede sig, blev vi enige om, at hvis alle andre kan lave noget "sammen hver for sig", så kan vi også, uddyber hun.

Løsningen er blevet, at byen stadig inviterer til onsdagsmarked, men det bliver op til den enkelte butik at beslutte, hvor meget, den skal gøres ud af dagen.

Charlotte Donslund fra Donslund Vine solgte farvestrålende håndlavet keramik fra Spanien i anledning af onsdagsmarkedet. Hun kunne også friste med smagsprøver på spanske olien og saltede mandler. - Hvis vejret bliver godt, så vil vi til de kommende markeder rykke tingene udenfor for at skabe markedsstemning. Jeg tror, at næsten alle butikker finder på noget nyt i deres butikker på onsdage i juli. Foto: Lena Juul

Boghandlen, der ligger  i Kongensgade, har gang i flere ting.

- Vi har en frugtvogn længere nede ad gaden, og så har vi outlet i den gamle bankbygning. Alle butikker har hver især gjort, hvad de synes, de magter. Og som rosinen i pølseenden har handelsstandsforeningen hyret hestevognen, siger Lotte Præst.

Vejret er skyet, men det er fint til at gå i butikker, og der var mange mennesker i byen fra morgenstunden.


Da den første onsdag i juli nærmede sig, blev vi enige om, at hvis alle andre kan lave noget "sammen hver for sig", så kan vi også.

Lotte Præst, formand for handelsstandsforeningen


- I år tager vi alle onsdage i juli med som markedsdage. Tidligere har forberedelserne til vinfestivalen været i gang den sidste onsdag i måneden,  men det har corona-situationen også ændret på i år.

Hvordan har du det med, at onsdagsmarkederne holdes på den her måde i år?

John Domaiski, Jonna Speedtsberg og hendes barnebarn Minna på ti år nyder en lækker is fra byens nye isbutik. De er i sommerhus i Hejlsminde. - Onsdagsmarkedet er noget anderledes i år. Det er sjovere, når der også er marked og loppemarked for børn, men det er desværre ikke muligt i år.  Jeg håber, at de traditionnelle onsdagsmarkeder vender tilbage, siger Jonna Speedtsberg. Foto: Lena Juul

- Alternativet er værre, for så sker der ingenting. Jeg tror, at butikkerne måske kan få lidt mere ud af det på den her måde, for folk kommer indenfor for at se, hvad de har fundet på, svarer Lotte Præst.

Hvad der skal ske til onsdagsmarkederne næste år, finder handelsstandsforeningen ud af, når sommerens erfaringer er blevet evalueret.

Lene R. Husted fra det økologiske landbrug  Solskin i Taps har blandt andet kirsebær med.  - Jeg har været med på onsdagsmarkedet på torvet i fem år. Det er lidt trist, at corona-situationen ændrer på det.  Vi har 500 kirsebærtræer, og Martensens Boghandel har givet mig lov til at stå her og sælge dem. Jeg har kun en kasse med, for der er mange stære, der tager kirsebærrene. Foto: Lena Juul

Onsdagsmarkeder

Onsdag den 8., 15., 22., og 29. juli er der onsdagsmarked i Christiansfeld.

På grund af covid19-situationen er det traditionelle marked og børnenes loppemarked aflyst. Til gengæld sætter byens butikker nye ting på programmet i eller ved deres butik.

Den lokale handelsstandsforening har hyret en hestevogn til at køre tur med byens gæster klokken 10.30-12.30 på de fire onsdage. Turene begynder ved Menu i Lindegade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce